Fransa’nın Le Figaro gazetesine konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Doğu ile Batı arasında diplomasinin merkezi olmayı istediklerini söyledi.

Akorda Sarayı basın merkezinden yapılan açıklamada, Nazarbayev’in verdiği röportajda, nükleer silahsızlanma, Ukrayna krizi ve Suriye meselesi başta olmak üzere sürekli karşı karşıya gelen Batı ve Doğu ülkeleri arasında, çözüm amaçlı arabulucu olmak istediklerini dile getirdi.

Astana’nın Doğu-Batı diplomasisinin merkezi olmak için her türlü imkana sahip olduğunun altını çizen Nazarbayev, Kazakistan’ın Çin, Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere 30 Asya ülkesini bir araya getiren Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'nın toplanmasına öncülük ettiğini hatırlattı.

Ülkesinin daha önce de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve İslam Konferansı Örgütü’ne (İKO) ev sahibi yaptığının da altını çizen Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev: “Avrasya coğrafyasında diplomatik merkez olmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, uzun zamandır Batı ile Doğu arasında Ukrayna konusunda yaşanan krizin aşılması yönünde de dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’yu başkent Astana’da ağırlayarak; Kiev ve Moskova’nın barıştan yana olduğunu ifade etmişti.

Daha önce krize dönüşen Kırım meselesinde de Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin, ABD Devlet Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angele Merkel arasında sıkı bir diplomasi trafiği başlatmıştı.