Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Türkiye Koordinatörü Dietmar Nietan, Türkiye’de seçime katılım oranının yüzde 86 olduğuna dikkati çekerek, Türk halkının demokrasiyi şekillendirme isteğinin çok canlı olduğunu belirtti.

Seçim sonuçlarının Türk toplumundaki farklılığında Meclis’e yansımasını sağladığını söyleyen Nietan, “AKP seçimi kazanmasına rağmen kayıp yaşadı. Tek başına iktidar olamayacağı için koalisyon ya da azınlık hükümeti kurmak için anlaşma ve diğer fikirlere de saygı göstermesi gerekecek. Seçmenlerin AKP’nin tutumundan bıktıkları anlaşılıyor. AKP hükümetinin muhalif sesleri susturmaya çalışması, tek başına egemenlik kurma girişimi, Gezi olaylarındaki tutumu birçok insanı endişeye sevk etti ve kızdırdı." dedi.

Partiler arasındaki fikir ayrılıklarının kolay asılmayacağına dikkati çeken SPD’li Nietan, Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin kopmaması gerektiğini vurgulayarak, yeni hükümet ile AB’nin, müzakereleri açık ve konu endeksli devam etmesi gerektiğinin önemine dikkati çekti.

HPD’nin Meclis’e girmesinin demokrasi için zenginlik olduğunu söyleyen Nietan, "HPD seçim sonuçlarıyla sadece Kürtlerin temsilciği olmadığını gösterdi. Modern bir parti olarak Kürt olmayanların da oylarını almayı başardı. Barış süreci için olumlu bir etkisi olacak." dedi. AKP ve Erdoğan’ın özeleştiri yapması için iyi bir fırsat olduğunu söyleyen SPD’li politikacı, "Erdoğan başkanlık hedefine veda etmeli." dedi.