Nijerya lideri Muhammed Buhari, geçen yıl kaçırılan 200 kız çocuğunun serbest bırakılması için Boko Haram liderleri ile anlaşmaya hazır olduğunu söyledi. ABD ziyaretinde CNN’e konuşan Buhari, “Terör örgütü ile görüşme isteğimizin tek sebebi kız çocuklarımızı ailelerine teslim etmektir.” dedi.

Eski asker Buhari, “Eğer Boko Haram liderleri kızları sağ salim teslim ederlerse biz de örgütün istediklerini verme konusunda hazırlığımızı yaparız.” derken, kendisini Boko Haram temsilcisi olarak tanıtanların gerçekte kim olduklarını iyice araştıracaklarını sözlerine ekledi.

Boko Haram’ın, Nijerya’da 2014’ün Nisan ayında kuzeydoğu kasabası Chibok’tan 200’den fazla kız çocuğu kaçırmasının ardından sosyal medyada eşine az rastlanan bir protesto kampanyası başlatılmış, #BringBackOurGirls etiketiyle 5 milyondan fazla tweet atılmıştı.

GÜNEYDE PETROL MİLİTANLARI, KUZEYDE BOKO HARAM’LA MÜCADELE EDECEĞİZ

Nijerya’nın yeni lideri Buhari, askeri komuta merkezini Boko Haram’ın güçlü olduğu kuzeydoğu bölgesine taşıyarak örgüte karşı sert bir mücadele vereceğinin sinyallerini verdi. Geçen hafta ordu komutanlarını yenileyen Buhari, Kuzeyde etkili olan Boko Haram yanında, Güney’de petrol çalan militanlara da göz açtırmayacaklarını söyledi.

Boko Haram örgütü 2009’dan bu yana 10 binden fazla insan öldürdü, yüzlerce kasabayı ve köyü yakıp yıktı. Amerika örgütle mücadele için 5 milyon dolar yardım sözü veriken, Dünya Bankası ise kuzey-doğu bölgelerindeki yerleşim yerlerinin onarımı için 2,1 milyar dolar destek sağlayacağını bildirdi.

Amnesty raporuna göre Boko Haram, 2014’ten beri Nijerya’da 2 binden fazla kadın ve kız çocuğunu kaçırdı.