ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’deki sorunların Türkiye, Rusya, İran ve Körfez ülkelerinin desteği olmadan çözülemeyeceğini ifade etti.

Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, bölgede çok kaotik bir durumun söz konusu olduğunu belirten Obama, “Çok fazla grup var. Bölgeye çok fazla para ve silah akıyor. Bunu çözebilmemiz için Suriye ile ilgisi bulunan büyük güçler arasında, bu meselenin savaş meydanında kazanılamayacağına dair bir uzlaşı olması gerekiyor” şeklinde konuştu. Obama, İran’ın da bu ülkelerden biri olarak görüşmelerin bir parçası olması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Bununla birlikte İran ile yakın gelecekte normal bir diplomatik ilişkinin sağlanmasını beklemediğini vurguladı.

"İRAN’IN NÜKLEER SİLAH PROGRAMINA GİDEN TÜM YOLLARI KAPATTIK"

Obama, P5+1 ülkeleri ile İran arasındaki nükleer program konusunda varılan anlaşmayı savundu. Obama, “Anlaşma olmasaydı Ortadoğu’da daha fazla savaşı riske edebilirdik” dedi ve anlaşmaya varılan günü "tarihi" olarak nitelendirdi. Anlaşmanın Amerika’nın liderlik ve diplomasi gücünü gösterdiğini iddia eden Obama, “Bu anlaşma ile İran’ın nükleer silah programına giden tüm yolları kapattık. İran nükleer programı uzun yıllar boyunca katı sınırlamalar altına kalacak. Anlaşma olmasaydı bu yollar açık kalmaya devam edecekti” diye konuştu. Anlaşmaya varılmaması halinde İran’ın nükleer programını engellenemeyeceğine dikkat çeken Obama, “İran’ın nükleer programının bir limiti olmayacaktı ve İran nükleer silaha daha çok yaklaşabilecekti” dedi.

"EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR DENETİM"

Obama, anlaşma sayesinde İran’ın kilit önemdeki nükleer tesislerinin benzeri görülmemiş bir şekilde kapsamlı ve zamansız denetime açıldığını kaydetti. Ayrıca bölgesel ve uluslararası güvenliğe büyük tehdit oluşturan bir meseleyi için barışçıl çözüm imkanı doğduğuna dikkat çekti.

Obama, anlaşmaya rağmen İran ile ABD arasında ciddi anlaşmazlıkların olduğunu hatırlattı. İran’ın terörizmi desteklediğini, Ortadoğu’da istikrarsızlığa neden olduğunu öne sürdü. Birleşmiş Milletler'in İran'a uyguladığı silah ambargosunun 5 yıl, füze ambargosunun ise 8 yıl daha etkin kalacağını vurguladı. ABD’nin de İran’ın terörizme desteği, balistik füze programı ve insan hakları ihlalleri dolayısıyla bu ülkeye uyguladığı yaptırımları sürdüreceğini söyledi.

"ELEŞTİRENLER ALTERNATİF SUNMUYOR"

Başkan Obama, anlaşmayı eleştirenlerin herhangi bir alternatif sunmadıklarına dikkat çekti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Kongre’deki Cumhuriyetçi isimlerin anlaşmaya karşı çıkmalarını eleştiren Obama, “Hiçbiri bana veya Amerikan halkına daha iyi bir alternatif sunmadı” dedi.

Bazı eleştirilerin, “Daha iyi bir anlaşmanın müzakeresini yapabilirdik” şeklindeki olduğunu kaydeden Obama, buradaki önemli noktanın İran’ın nükleer silaha sahip olmaması gerektiği gerçeği olduğunu kaydetti. Obama, İsrail'in yönetiminin güvenlik konusunda endişelerinin haklı olduğunu belirtti.