Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) lideri Alper Taş, "Radikal Sol Koalisyon'un (SYRİZA), Türkiye Yunanistan ilişkilerine çok pozitif bir yaklaşımı var. Syriza Türkiye ile ilişkileri barışçıl temelde yürütmek istiyor." dedi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Taş, erken genel seçimlerin favori partisi SYRİZA'nın dün akşam Atina'da düzenlenen büyük mitingine katıldı.

ÖDP lideri Alper Taş, Yunanistan'da Pazar günü yapılacak erken genel seçimlerinden zaferle çıkması beklenen Syriza'nın dün akşam başkent Atina'da düzenlenen büyük mitingine katılarak Syriza lideri Aleksis Çipras'a destek verdi.

"SYRİZA TÜRKİYE İLE BARIŞÇIL BİR POLİTİKA İZLEYECEK"

Taş, Cihan Haber Ajansı'na Syriza'nın ses getiren son yıllardaki yükselişi ile Türkiye-Yunanistan ilişkilerine bakışını değerlendirdi. "Radikal Sol Koalisyon (Syriza), Türkiye Yunanistan ilişkilerine çok pozitif bir yaklaşımı var. Syriza, Türkiye ile ilişkileri barışçıl temelde yürütmek istiyor." diyen Taş, "Dış politikasını da barışçıl ve kardeşlik ekseninde kuran bir parti. Yakından izliyoruz." dedi.

Komşu ülkelerin silahlanmaya ayırdıkları kaynakların sınırlandırılması konusunda uzun yıllardan bu yana çalışmalar yürüten Alper Taş, şunları söyledi: "Syriza'nın burada kazanması, Türkiye ve Yunanistan kaynaklarının silahlanmaya değil, iki halkın dostluk ve kardeşliği çerçevesinde sağlık, eğitim, sosyal konut ve benzeri alanlara aktarılması doğrultusunda önemli bir adım teşkil eder. Yani Türkler ile Yunanlılar arasındaki dostluğu pekiştirir, güçlendirir. Ege denizini bir barış denizi haline dönüştürür. Buna inanıyoruz."

"SEÇİM AVRUPA'NIN GELECEĞİNİ BELİRLEYECEK"

Ekonomik kriz döneminde Syriza'nın büyük çıkış yaptığı 2012 seçimleri öncesi Atina'da düzenlenen büyük mitingine de katılan Alper Taş, dün akşam düzenlenen mitinge de katıldı. Taş, şunları söyledi: "Avrupa Sol Partisi'nde Syriza ile beraberiz. Darısı başımıza diyerek buraya geldik. 'Komşuda pişen bize de düşer' hesabı ile buradayız. Bu akşam büyük bir demokrasi şöleni var. Bu demokrasi şölenini kaçırmak istemedik. Dayanışma duygularıyla geldik."

"Syriza'nın yükselişi sürpriz bir gelişme değil." diyen ÖDP lideri, "Avrupa'da büyük bir kriz var. Bu kriz, sermaye politikalarından kaynaklı. Troyka denilen merkezi yapılardan kaynaklı. İşsizlik yoksulluk ve buna paralel adaletsizlik ve eşitsizliği geliştiren politikalara karşı başta Yunanistan olmak üzere Avrupa halklarında bir tepki var bir ayaklanma hali var. Bir arayış var. Syriza buna yanıt veriyor." dedi.

Yunanistan'daki seçimin 500 milyonluk Avrupa'nın geleceği için de önemli olduğunun altını çizen Taş, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: "Syriza, Yunanistan halkının işsizlikle, yoksullukla boğuşan hayatını kurtarmak istiyor. Avrupa'nın değişimi bakımından bir başlangıç. Bu seçim sadece 12 milyonluk Yunanistan'ı değil, 500 milyonluk Avrupa'nın geleceğini beliryecek olan bir seçim. Ya sermayenin Avrupası egemen olacak ya ezilenlerin ve emekçilerin Avrupası egemen olacak. Bu manada Avrupa çapında özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelesinin bir basamağı bir başlangıcı burası. Onun için buradayız."