Orta Asya ülkeleri, komşusu olan Afganistan'daki uyuşturucu trafiğinin önlenmesi yönünde önemli bir toplantıya iştirak etti. Türkmenistan hükümeti ile Birleşmiş Milletler Suç ve Uyuşturucu ile Mücadele Ofisi (UNDOC) tarafından düzenlenen toplantı, başkent Aşkabat'ta gerçekleştirildi. Aga Han Kalkınma Fonu tarafından da desteklenen toplantı, Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldı. Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov'un ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Aslov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Erbolat Sembayev, Özbekistan Aşkabat Büyükelçisi Javhar İzamov, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Suç ve Uyuşturucu ile Mücadele Ofisi İcra Direktörü Yury Fedotov'un yanı sıra Azerbaycan, Rusya'dan temsilciler katıldı.
Uyşturucu ile Bölgesel Mücadele Memorandumu'na katılımcı ülkeler (Orta Asya+Rusya ve Azerbaycan) arasında düzenlenen toplantıda, özellikle Orta Asya bölgesinde uyuşturucu trafiği ele alındı.

AFGANİSTAN'DA AFYON ÜRETİMİ ARTIYOR

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Suç ve Uyuşturucu ile Mücadele Ofisi İcra Direktörü Yury Fedotov toplantıda yaptığı konuşmada, Afganistan üretilen uyuşturucunun Orta Asya ülkeleri için ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti. Afganistan'da afyon ekim alanlarının yüzde 7 oranında, üretimin ise yüzde 17 oranında arttığına dikkat çeken Fedotov, hiçbir ülkenin tek başına uyuşturucuya karşı durabilecek gücü olmadığını belirtti. Orta Asya'daki uyuşturucu sorununun tek çözümünün ortak işbirliği olduğunu ifade eden Fedotov, BM Suç ve Uuyşturucu ile Mücadele Ofisi'nin bütün bölge ülkeleri ile işbirliği yaptığını, Orta Asya ülkelerinin tamamında uyuşturucu ile mücadele kurumlarının oluşturulduğunu ve bunun da mücadele alanında bir takım kolaylıklar sağladığını kaydetti.

ORTAK EYLEM PLANINA İMZA ATILDI

Bakanlar toplantı sonrasında ortak basın açıklamasında bulundu. Ev sahibi ülke Dışişleri Bakanı Meredov, toplantıda uyuşturucu, terör, yasadışı suç gibi birçok alanda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Türkmen bakan ayrıca, toplantı sonrasında ortak deklarasyonun kabul edildiğini ve Orta Asya ülkeleri ve BM'nin katılımıyla 2015-2019 yıllarını kapsayan uyuşturucu ile mücadelede ortak eylem planına imza atıldığını belirtti.

KIRGIZİSTAN İŞBİRLİĞİNE HAZIR

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, ülkesinin bölgedeki tehditlere karşı her türlü işbirliğine hazır olduğunu kaydetti. Kırgız Bakan, Orta Asya bölgesindeki bütün terör gruplarının uyuşturucu satışından elde ettiği para ile beslendiğini kaydederek, bu konuda ortak işbirliğinin çok önemli olacağına dikkat çekti.

UYUŞTURUCUNUN YAYILMASINA ENGEL OLUYORUZ

Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Aslov, dünyadaki uyuşturucu üretiminin yüzde 80'nin Afganistan'da üretildiğini kaydetti. Bakan Aslov, Orta Asya ülkeleri olarak Afgan uyuşturucunun dünyaya yayılmasını engellemek için yoğun bir çaba harcadıklarını ifade etti. Bu nedenle bölge ülkelerine büyük iş düştüğünü söyleyen Tacik Bakan, uluslararası toplum bunun bilincinde olduğunu ve bundan dolayı Orta Asya ülkeleri ile işbirliğine önem verdiklerini belirtti.
Toplantı kapsamında Orta Asya ülkeleri ile BM arasında 2015-2019 yılları için uyuşturucu ile mücadele eylem planına imza atıldı. Ortak deklarasyon kabul edildi. Bu deklerasyonun, 2016 yılında BM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Orta Asya ülkeleri ile BM arasında uyuşturucu ile mücadele konulu karşılıklı anlayış mutabakatı 1996 yılında Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te imzalanmıştı. 1998 yılında bu mutabakata Rusya ile Aga Han Kalkınma Fonu katılmıştı. 2001 yılında Azerbaycan'ın da dahil olması sonucunda mutabakata katılan ülke sayısı artarak, daha kapsamlı bir bölgesel işbirliği başlatılmıştı.