Özbekistan'da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işlemi sona erdi. Seçimde kurulan 9 bin 60 sandıkta oy verme işlemi, yerel saatle 20.00 itibariyle durduruldu. Seçmenler sabah 06.00 itibariyle sandık başına giderek oy vermeye başlamıştı.

Oy verme işleminin sona ermesi üzerine oy sayımına geçildi. Açılan sandıklarda çıkan oylar, ait oldukları adaylara göre ayrıştırılıyor. Yerel saatle 17.00 (TSİ:15.00) itibariyle kayıtlı 20 milyon 798 bin 52 seçmenden 17 milyon 728 bini sandık başına gitmişti.

Yerli ve yabancı çok sayıda gözlemci ile gazetecinin takip ettiği seçimde, aralarında şimdiki Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un da olduğu 4 aday yarışıyor. Kerimov, parlamentoda 75 sandalye ile çoğunluğu elinde bulunduran Liberal Demokratik Parti (LDP) tarafından aday gösterilmişti. Seçimde Kerimov’a rakip olarak Milli Tiklaniş Demokratik Partisi (MTDP) adayı Akmal Saidovi Halk Demokratik Parti (HDP) adayı Hotamcon Ketmanov ve Adalet ve Sosyal Demokratik Parti (ASDP) adayı Nariman Umarov yarışıyor.

Seçimde favori aday gösterilen Kerimov’un açık farkla kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kerimov, oyunu başkent Taşkent’te 644 nolu sandıkta kullandı.

Seçimlerin kesin olmayan resmi sonuçları ise yarın açıklanacak.