Afganistan'ın kuzeydoğusunda meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki deprem Pakistan'ı da sarstı. Ülkenin kuzey bölgelerinden gelen bilgilere göre, binaların çökmesi sonucu ölü sayısı 130'a yükseldi, 600'ü aşkın kişi de yaralandı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü (USGS) tarafından yapılan açıklamada, merkezi Afganistan'ın Feyzabad kentinin 82 kilometre güneydoğusundaki depremin büyüklüğü 7.5 olarak bildirildi. Yerin 196 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Pakistan, Hindistan ve Afganistan'ın başkentlerinden hissedildi. Depremin en çok etkilediği Pakistan'ın kuzeyindeki bölgelerde ise ölenlerin sayısı 130'a ulaştı.

Öte yandan, deprem anı vatandaşlar ve güvenlik kameraları tarafından an be an kaydedildi. Kaydedilen videolarda bazı bölgelerde, toprak kaymasından ötürü oluşan toz bulutları gözlenirken, başka bir görüntüde ise bölgedeki üst yol adeta bir beşik gibi sallanıyor. Ayrıca, birçok binada maddi hasar meydana gelirken güvenlik kamerası görüntüleri de deprem zamanı binalardaki vatandaşların yaşadığı paniği göz önüne seriyor.

Deprem sonucu yaralananlar amblanslar ve vatandaşların yardımıyla hastanelere ulaştırılmaya devam ediliyor. Depremde yaralananların sayısının 600'ü aştığı belirtilirken ölenlerin sayısının artmasından endişe ediliyor. Ayrıca kuzeydeki bazı bölgelerle hala irtibat kurulamadığı ifade ediliyor.

Bu arada Başbakan Navaz Şerif bölgede tüm hastanelere ve yerleşim yerlerine gerekli yardımların götürülmesi talimatını verdi. Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ölenler için büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Pakistan'ın kuzeyindeki Keşmir bölgesinde 8 Ekim 2005 tarihinde 7.6 büyüklüğündeki depremde en az 75 bin kişi hayatını kaybetmiş, 200 bin kişi de yaralanmıştı.