Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın danışmanı Dmitri Peskov, Rusya'nın Ermenistan ile olan ilişkilerinin Türkiye ilişkilerine engel olmaması gerektiğini söyledi. Peskov, Rusya'nın Türkiye'nin içişlerine karışmadığı gibi başka ülkelerin de kendilerine karışmamaları gerektiğini belirtti.

Putin'in basın danışmanı Dmitri Peskov, Rusya'nın devlet ajansı MIA Rossiya Segodnya'nın organize ettiği program çerçevesinde Türk gazetecileri kendi çalışma ofisinde kabul ederek, gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözde Ermeni soykırım’ın 100’üncü yıl törenleri için Ermenistan’a gitmesini değerlendiren Peskov, "Rusya, Türkiye’nin içişlerine ve tarihi işlerine karışmıyor. Üçüncü ülkelerin de işlerimize karışmasına karşıyız. Biz hassas olsun ya da olmasın dahili işlere karışmayız. Ermenistan'la tarihi ilişkilerimiz var. Ermenistan bizimle entegrasyon oluyor. Dolaysıyla Ermenistan'ın özel bir değeri var. Ermenistan ile olan ilişkilerimiz Türkiye ile olan ilişkilerimize engel olmaması lazım. Bu herkes için kabul edilen uluslararası uygulama." dedi.

ERDOĞAN’DAN 9 MAYIS DAVETİNE CEVAP GELMEDİ

Peskov, Putin'in sözde Ermeni soykırımının 100’ünü yıl anma töreni ile aynı gün yapılacak Çanakkale Savaşları'nın 100’üncü yıl anma törenlerine davet edildiğini aktardı. Peskov, "Ermenistan programı çok daha önce planlandığı için maalesef bu davete iştirak edemeyecektir kendisi. Rusya çok üst bir düzeyde temsil edilecektir." diye konuştu.

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 9 Mayıs Zafer Bayramı'nın 70. yıldönümüne davet edildiğini belirten Peskov, henüz bir cevap almadıklarını kaydetti.

SURİYE KONUSUNDAKİ GÖRÜŞ FARKLILIKLARIMIZ, IŞİD'İ GÜÇLENDİRDİ

Suriye ile ilgili soruları yanıtlayan Peskov, bu konuda Türkiye ve Rusya'nın görüş farklılıklarının devam ettiğini dile getirdi. Suriye'nin kaderini kimsenin tayin etmeye hakkı olmadığını belirten Peskov, "İster Türkiye gibi komşu olsun ister olmasın fark etmez, kimsenin hakkı yok. Türkiye (Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar) Esad gitmeli diyorsa, bize göre dememeli. Çünkü bunu sadece Suriye halkı tayin edebilir. Esad giderse, Suriye halkının tayin etmiş bir devlet yok ki ortada. Esad giderse bu ülkede ne olacak? Yurt dışında para ve silah alan teröristler, bu ülkede ne yapacak? Bu teröristleri kim dengeleyecek?" eleştirisi getirdi.

Peskov, “Malesef şunu kabul etmemiz gerekiyor, Suriye'ye akın akın gelen silah ve paralar sayesinde IŞİD oluştu. Orada yüzlerce gurup var ve bunların birçoğu katliamlara iştirak ediyor. Etmeyenler de var. Ama onlar ne derece Suriye halkını temsil edebilir? Bizim görüş farklılıklarımız IŞİD'e yol verdi, IŞİD güçlendi.” şeklinde konuştu. Ayrıca Peskov, IŞİD'in başta Türkiye dahil herkes için tehlikeli olduğunu dile getirdi.

Peskov, Suriye sorunun çözümü açısından terör faaliyetlerinde bulunan çeşitli guruplara dışarıdan gelen para ve silah yardımlarının kesilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin bu konuda etkin rol üstlenebileceğini belirten Peskov, "Türkiye'den muhalif güçlere yardım gidiyorsa, bu yine Türkiye'nin iç işi. Ancak bu destek herhangi bir şekilde terörle alakalı olabilecek muhalif gruplara gidiyorsa, hepimiz için tehlikeli olur." dedi.

ABD VE AVRUPA, UKRAYNA'DAKİ DARBEYİ YASAL KABUL ETTİ

Ukrayna ve Kırım ile ilgili sorulara da cevap veren Peskov, Ukrayna'da silahlı darbe yapıldığını savundu. Peskov, "Avrupa'nın göbeğinde modern devlette darbe meydana geldi ve sonucunda devlet başkanı koltuğundan oldu. Bu yasal olmayan darbenin sonuçları hemen ABD ve Avrupa Birliği tarafından yasal olarak kabul ve ilan edildi.” diye konuştu.

Ukrayna halkının bir kısmının bu durumu kabul etmediğini savunan Peskov, şöyle devam etti: "Halk darbeyle iktidara gelen aşırıcı milliyetçi elemanları kabul etmedi ve onlardan korkmaya başladı. Ülke fiilen parçalanmaya başladı. O zaman da Kırım, yasal ve darbeden iki yıl önce Ukrayna kanunlarına göre kurulan bir meclis ile karar aldı ve Rusya'ya gitmek istediğini beyan etti.”

KIRIM PLANIMIZDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

Kırım konusuna da değinen Peskov, bölgede çok sorunların olduğunu ve ambargodan dolayı ulaşım problemi yaşandığını dile getirdi. Ancak Kırım'a bütçeden büyük kaynaklar ayrıldığını belirten Peskov, “Birkaç yılda bunun sonucunu göreceğiz. Kırım'ın Rusya'ya entegrasyonu için zaman lazım. Kırım'da turizm sektörünün gelişmesi lazım, tesisler çok eski altyapı eski yeniden yapılandırmak lazım. Tanınma olayı problemli, ama bizim açımızdan bir şey değişmeyecek, plana göre ilerleyeceğiz.” dedi.

Kırım Tatarları ile ilgili durumu açıklayan Peskov, “Tatarların rolü diğer halklardan farklı değil, hakları ve görevleri eşittir. Tatarca hiçbir zaman Kırım'da bir lisan olarak kabul edilmemişti ama şimdi Rusça, Ukraynaca ve Tatarca kabul edildi.” diye konuştu.

CEMİLOĞLU MUHALEFETTE KALMAK İSTİYOR

Kırım’da yaşayan Tatar halklarının televizyonunda lisans konusunda yaşanan sorunları yasal bir süreç olduğunu ve lisansı alacaklarını ifade eden Peskov, "Muhalefet üzerinden otorite kazanmak isteyenler var. Onlar görüşme ve anlaşmaya yanaşmıyor. Kırım dışındalar ve sürekli eleştiri yapıyorlar. Rusya’ya karşı kışkırtma yapıyorlar. Rusya da tedbir alıyor."

Yerel yönetimlerin Kırım Tatar liderlerinden Mustafa Cemiloğlu’na diyalog teklifinde bulunduğunu dile getiren Peskov, şunları söyledi: "Tatar televizyonu lisansını alacaktır. Yasal süreçtir. Ancak muhalefet üzerinden otoritesinin kazanmak isteyenler var onlar görüşme ve anlaşmak istemiyor hep eleştiri var, üstelik Kırım dışındalar. Rusya'ya karşı kışkırtma yapıyorlar. Rusya da tedbir alacaktır. Yerel yönetimler Cemiloğlu’na diyalog teklif etti. Problemleriniz varsa onları çözmeye çalışalım dedik, ama istemiyor, muhalefette kalmak istiyor. Maddi yardımların çoğu yurt dışından geliyor. Kendisi zaten çözüm bulmaya çalışmıyor, muhalefet ve kışkırtma onun mesleğidir.”

Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok sağlam bir alt yapısı olduğunu vurgulayan Peskov, “Türkiye bizim için çok tarihi bir ortak ve bizim ilişkilerimiz çok özel bir nitelikte her şeye rağmen. İlişkilerimizin çok sağlam bir altyapısı var. Yatırım ve ekonomik ilişkilerimiz o kadar sağlam ki siyasi dalgalanmalara karşı çok güvenli yönü var. İlişkilerimizin perspektifleri o kadar geniş ki hem Moskova ve Ankara'nın gelecekteki menfaatlerine uygundur. Biz önceliği buna vermemiz lazım.” şeklinde konuştu.

PUTİN TOPLANTILARDA DEMİR GİBİ SERT OLABİLİYOR

Rusya Devlet Başkanı Putin’in çok yoğun bir çalışma saati olduğunu belirten Peskov, "İş olunca pazar sabahı ya da gece fark etmiyor hemen çağırıyor. Bu konuda ailemin tepkisini hiç sormayın o bir problem. Tabi tatil yaptığımız günler oluyor. İlişkilerimiz resmi o bir patron, biz sonuçta arkadaş değiliz. Toplantılarda demir gibi sert olabiliyor." dedi.