Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyaca ünlü Rus yazar Lev Tolstoy’un (1828-1910) insanlık teorisi düzeyine henüz ulaşılamadığını ifade etti.

SSCB’nin Afganistan’dan çekilmesinin (15 Şubat 1989) 26. yıldönümü vesilesiyle Afganistan savaşı gazileri ile bir araya gelen Putin, savaşla ilgili yazar Tolstoy’un eserlerini örnek verdi.

Rusya lideri, “Gençlerin eğitimi insan eksenli olmalı. Hayatımızın tümü bu hümanizmin temelinde yatıyor. Fakat bizler nasıl bir dünyada yaşadığımızın da farkındayız. Maalesef henüz Lev Tolstoy’un insanlık teorisi düzeyine ulaşılamadı. Tolstoy’un kötülüğe karşı şiddetle direnç göstermeme gibi ünlü teorisi özellikle uluslar arası arenada birilerine hissedilir, bir fayda sağlayabilirdi. Ne yazık ki hayat çok zor ve biz sürekli olarak bu hayatın acımasızlıklarıyla karşılaşıyoruz. Kendi çıkarlar için mücadele etmek zorunda kalıyorsun.” dedi.
Afganistan savaşına da değinen Putin, Sovyetlerin bazı hatalar yaptığını ifade ederek, “Fakat konuyla ilgili siyasi değerlendirme yapmak istemiyorum.” dedi.

1979-1989 yılları arasında Afganistan’da yaklaşık 15 bin Sovyet askeri hayatını kaybetmişti.