Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Kremlin’de düzenledikleri ortak basın toplantısında Suriye’de teröre karşı mücadelede ortak geniş bir cephe kurulması çağrısında bulundu.

Rusya ve Mısır’ın temel çıkarlarına uygun olarak dış politikada işbirliğinin geliştirilmesine inandığını belirten Putin, “Suriye dahil olmak üzere, bölge ülkelerinden temel oyuncularından yer aldığı geniş bir terörle mücadele cephesinin kurulması gerekiyor…” dedi.

Rus lider daha önce yaptığı açıklamada, IŞİD’le mücadelede Suriye ve Irak hükümetleri, Kürt yönetimi ve bölge ülkelerinin dahil olduğu geniş katılımlı bir terörle mücadele koalisyonu kurulmasını önermişti.

Rus lider, IŞİD olarak tanımlanan radikal yapılar başta olmak üzere uluslar arası terörle mücadelede Moskova ve Kahire’nin ortak bakış açısına sahip olduğuna değindi.

SERBEST TİCARET BÖLGESİ VE YEREL PARA İLE TİCARET ÖNERİSİ

Rusya Devlet Başkanı Putin, Mısır ve Avrasya Ekonomik Birliği arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması ve yerel para ile ticaretin önünün açılması teklifinde bulundu.

Rusya ve Mısır arasında toplam ticaret hacminin 2014’de yüzde 86 civarında arttığı bilgisini veren Putin, ekonomide yaşanan sorunlar nedeni ile bu rakamın 2015’in ilk yarısında gerilediğini belirtti.

Rus lider, Mısırlı iş adamlarının Batılı ülkelerden gıda alımını durdurulması ile oluşan imkanları iyi değerlendirdiğini vurguladı. Mısır’dan Rusya’ya gıda ihracatı yüzde 8 artarken, Moskova da Mısır’a tahıl satışını artırdı. 2014’de Mısır’a 4 milyon tahıl ihraç eden Rusya, bu yıl yüzde 40 daha fazla ihracat planlıyor.