Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) zirvesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan krizi konusunda Avrupa Komisyonu’nu eleştirdi. Putin, “Daha önce Avrupa Komisyonu neredeydi?” eleştirisi getirdi.

BRICS ve ŞİÖ zirvesi sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Putin, Yunanistan krizine değindi. Avrupa Komisyonu’nun önceden tedbir alması gerektiğini belirten Putin, “Tabi tüm sorumluğu Yunanlara yıkabilirsiniz. Madem ihlaller vardı, Avrupa Komisyonu neredeydi? Neden önceki hükümetlere düzeltmeler için uyarılar yapılmadı? Neden bu kadar bonus ve krediler verildi?” diye konuştu. Putin, “Demek ki Yunan hükümetinin Avrupa Komisyonu’na söyleyecekleri ve itirazları olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Euro konusuna da değinen Putin, “Farklı ekonomik büyümeye sahip ülkelerde tek ve güçlü bir para birimi kullanımı, devletin finans ve ekonomisini para ile dengelemesine engel oluyor.” dedi.

KRİZ RUSYA’YI DOLAYLI ETKİLİYOR

Putin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın kendisinden herhangi bir mali yardımda bulunmadığını söyledi. Putin, Yunanistan’ın Avrupa kreditörlerine borcunun yüksek olduğuna da işaret etti.

Ufa’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Putin, Yunanistan krizinin Rusya’yı da etkilediğini belirtti. Putin, “Bu bizi doğrudan değil, dolaylı şekilde etkiliyor. Avrupa’yı etkiliyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasak da Avrupa ülkeleriyle ticari ekonomik ilişkilerimizin hacmi büyük. Avrupa ticari ekonomik alanında bir numaralı ortağımız.” dedi.

Yunanistan’ın AB üyeliğine değinen Putin, “Bu Yunan yönetimi ve halkının egemen tercihi. Tabii ki Yunanistan ile ilgili durumu büyük dikkatle izliyoruz. Krizin yakın zamanda çözüleceğini umuyoruz.” şeklinde konuştu.

PUTİN: ÇİPRAS MALİ YARDIM İSTEĞİNDE BULUNMADI, BORÇLARI DA BÜYÜK

Rusya’nın yabancı devletleri destekleme gibi imkanlarının bulunduğuna dikkat çeken Rusya Devlet Başkanı, “Rusya’nın bugün yaşadığı zorluklara rağmen tabii ki ortaklarımızı desteklemek için imkanlarımız var. Bazı ülkelere hatta destek veriyoruz. Yunanistan’la manevi akrabalık ve dini topluluk olarak özel ilişkilerimiz var. Fakat Yunanistan AB ülkesi ve kendi yükümlülük çerçevesinde Avrupa ortaklarıyla zor müzakere süreci yürütüyor. Sayın Çipras benden herhangi bir yardım konusunda istekte bulunmadı. Genelde konu anlaşılıyor: Çünkü rakamlar yüksek. Konu hatta para bile değil. Konu ekonomik kalkınma ve yakın gelecekte ortaklarıyla sorunları çözme ilkeleridir. Anlaşmanın yakın zamanda sağlanacağını umuyorum.” dedi.