Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık 2011 anlaşması çerçevesinde Kıbrıs Rum Kesimi’ne verilen borcun ödemesinin ertelenmesini ve faiz oranlarının da yarıya düşürülmesi ile ilgili kararı onayladı.

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyarette Rus savaş gemilerinin Rum limanlarını kullanması alanında askeri işbirliği anlaşması imzalanmıştı. Rum lider, Putin’den borcun yapılandırılması ile ilgili de talepte bulunmuştu.

Rusya ve Kıbrıs Rum Kesimi arasında Aralık 2011’de imzalanan anlaşmaya göre 2,7 milyar dolarlık borcun 1 Temmuz 2016’da bir defada ödenmesi gerekiyordu. Borcun faiz oranları da yüzde 4,5 seviyesinde idi. Putin ödemenin 2018-2021 dönemine yayılması, yıllık faiz oranlarının da yüzde 2,5’e çekilmesi ile kararı onayladı.

Anastasiadis’in geçen hafta Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyarette ikili ilişkiler, askeri ve enerji alanında işbirliği konuları ele alınmıştı.

PUTİN’DEN ARABULUCULUK TALEBİ

Diğer taraftan Rum liderin Moskova temaslarında Kıbrıs sorununun çözümünde Rusya Devlet Başkanı Putin’den arabulucu olmasını istediği kaydedildi.

Rum basınında yer alan haberlere göre, Putin’in Anastasiadis’le Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yeni iletişim kanalı olabileceği kaydedildi. Rus basınına konuşan Rum yönetimi kaynakları Moskova’yı Türkiye’ye bazı mesajlar göndermek için kullandıklarını belirtti.

Rusya lideri Putin’e, Erdoğan’a iletilmek üzere müzakerelere dönmek için şartların yeniden oluşturulması ve diğer detayları ileteceklerini ifade eden yetkili, bunları şimdiden açıklamanın doğru olmadığını kaydetti.