Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la yaptığı telefon görüşmesinde Türk Akımı’nı ele aldı ve hattın Yunanistan bölümünde yer alacak Yunan şirketlerine finansman desteği sağlayabileceğini söyledi.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, iki liderin bugün yaptıkları telefon görüşmesinde, Çipras'ın Moskova'ya yaptığı ziyaret sırasında varılan anlaşmaların uygulanması konusunu ele aldıkları kaydedildi.

Görüşmede liderler, Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak doğalgaz projesi ve proje kapsamında Yunanistan’da inşa edilecek boru hattı, ortak altyapı çalışmaları ve enerji alanında işbirliğini müzakere etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’nın Türk Akımı’na katılacak kamu ve özel şirketlere finansman desteği vermeye hazır olduğunu iletti.

Çipras’ın 7-9 Nisan tarihlerinde Moskova’ya yaptığı ziyarette Türk Akımı ile ilgili görüşmeler yapılmış ve Yunanistan’ın Türk Akımı’na katılımı konusunda ön mutabakat sağlanmıştı. Yunanistan Avrupa Birliği ile uyumlu olması durumunda boru hattının inşasını destekliyor.

Ukrayna’nın alternatifi olarak geliştirilen Güney Akım doğalgaz boru hattı projesini iptal eden Rusya, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak Türk Akımı ile ilgili çalışmaları sürdürüyor. Ankara’da temaslarda bulunan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, 2016 sonunda Türk Akım’ından ilk doğalgazın Türkiye’ye ulaşması konusunda Türk tarafı ile mutabakata vardı.