İran'ın eski cumhurbaşkanlarından Ayetullah Haşimi Rafsancani, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin'i kabul etti.

İslami Düzenin Çıkarlarını Belirleme Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani, "Çok açık bir şekilde bazı ülkeler iki ülke ilişkilerinin bozması için çaba sarf ediyorlar." dedi.

Resmi haber ajansı IRNA'ya göre, görüşmede TIR'larına Türkiye’de yapılan saldırıların ve doğalgaz boru hatlarına yapılan sabotajların uyarı niteliğinde olduğunda belirten Ayetullah Rafsancani, "Mevcut şartlarda bazı aşırı medya gurupları kötü niyetli bir şekilde duyguların kabarmasına sebep oluyorlar." diye konuştu.

Bu komplolarla başa çıkma yolunun iki ülke yetkililerinin karşılıklı ve ciddi diyalogu olduğunu ifade eden Ayetullah Rafsancani, iki ülkenin bölgesel istikrardaki rolünün önemli olduğunu ve çalışma alanlarının geniş olduğunu ifade etti.

Türkiye’deki son seçime değinen Ayetullah Rafsancani, "Uyanık ve dikkatli olmalısınız; Türkiye’nin büyük partileri ülke idaresinde ciddi olmalılar ve milli çıkarları politikalarının başında uygulamalılar." dedi.

Ayetullah Rafsancani, mevcut şartlarda terörizmin Türkiye’de artmasının tehlikeli olduğunu belirterek, "IŞİD’in bu süre zarfında kendine Türkiye’de yerler edinmiş olması uzak ihtimal değil." ifadelerini kullandı.

İki ülkenin bölgesel konulardaki rekabet etmesinin gereksiz olduğunu ifade eden Ayetullah Rafsancani, "İşbirliğinin her iki ülkenin güvenliğinin takviye ve devamını sağlaması tecrübe ile ispatlanmıştır." dedi.

Filistin, Irak ve Suriye durumunun şu anda esef verici olduğunu söyleyen Ayetullah Rafsancani, "Eğer İran ve Türkiye birbiriyle beraber hareket ederse adı geçen ülkelerin durumunda olumlu etkiler kaydedilir." şeklinde konuştu.

Habere göre, Türkiye'nin İran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin de bölgede güvensizliğin yayılmasını önlemek için İran ve Türkiye’nin işbirliği içinde olması gerektiğini vurgulayarak, iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının doğal olduğunu ve bölgedeki sorunları çözmekte bölge ülkeleri arasında görüşmeler gerçekleştirmenin de büyük önem arz ettiğini belirtti.