Türkiye’de dün AK Parti’nin parlamento çoğunluğunu kaybetmesiyle sonuçlanan seçim sonuçları Romanya medyası tarafından 'Cumhurbaşkanı Erdoğan’a darbe' olarak yorumlandı. Ülkenin en çok izlenen kanalı Pro TV, haberi "Türkler, Erdoğan’ın iktidar tutkusunu paramparça etti" başlığıyla duyurdu. Gazete haberlerinde AK Parti’den ziyade Erdoğan’ın adı öne çıktı.

Türkiye’de 13 yıllık tek parti iktidarına son veren seçimler Romanya medyasında geniş yankı uyandırdı. Gerek son dakika haberleri ve ilerleyen saatlerde yer alan yorumlarda, Türk halkının Erdoğan’ın hayallerine darbe vurduğu kaydedildi. En çok izlenen Pro TV kanalı, haberi ‘Türkler, Erdoğan’ın iktidar tutkusunu paramparça etti’ başlığıyla verirken, Digi TV haber kanalı, seçim sonuçlarını ‘Erdoğan’a darbe’ olarak nitelendirdi.

‘Erdoğan’ın partisi seçimlerde ciddi başarısızlıkla sarsıldı’ başlığıyla verdiği haberde Ştiripesurse sitesi, "AKP, 13 yıldır sürdürdüğü parlamento çoğunluğunu kaybetti. Böylece Erdoğan’ın ‘kimseyle paylaşmadığı gücünü daha da artırma’ ümitlerini toprağa gömdü." ifadelerine yer verildi. Seçim sonuçlarını ‘siyasi deprem’ olarak tanımlayan Epoch Times sitesi, seçmenin Erdoğan’ı siyasetin içine çektiğine vurgu yaptı.

Seçim sonuçlarının ‘Erdoğan için bir hayal kırıklığı’ olarak özetlendiği Adevarul gazetesi, HDP'nin başarısını seçimin sürprizi olarak gördü. İon Cojocaru imzalı analizde ise şu görüşlere yer verildi: "Erdoğan ve partisi bir döngünün sonuna geldi. Bütün gücü elinde tutamayacağını artık anlamalı, kararların tek bir kişi tarafından alınmadığı demokratik koalisyon düşüncesine alışmaları gerekiyor. Erdoğan, başkanlık cumhuriyetinin başı olma fırsatını şahsen kaybetti artık."

Jurnalul gazetesi, sonuçları okurlarına ‘Erdoğan için ağır yenilgi olarak’ duyurdu. Jurnalul, "Erdoğan, gücünü sağlamlaştırmak, yetkilerini genişletmek için girdiği seçimden istediği sonucu alamadı." değerlendirmesinde bulundu.

Ziarul Financiar gazetesi, seçimlerin ekonomik sonuçlarını masaya yatırdığı analiz haberinde, Türk ekonomisinin ‘iç tüketim ve ucuz kredilerle’ büyüdüğü, dış borçlardaki patlamanın ülke istikrarını riske soktuğu belirtildi. Gazete, Türkiye’nin yabancı yatırımcı için ‘bataklık’ olabileceğini öne sürdü.

Ziare.com sitesinin değerlendirme yazısında ise seçim sonuçlarının ekonomik dalgalanmayı tetiklediği, para piyasalarında derin düşüşlere şahit olunduğu kaydedildi.