Romanya Lumina Üniversitesi, Dünya Basın Özgürlüğü dolayısıyla bir panel düzenlendi. Panele katılan gazeteciler Romanya, Türkiye ve dünya genelinde basına yapılan baskılara dikkat çekerek, "Basınsız bir demokrasi olamaz" mesajını verdiler.

Romanya Zaman Gazetesi ve Global News Intelligence tarafından düzenlenen panele Ortadoğu uzmanı Flavius Caba-Maria, medya uzmanı Catalin Bucimanu ve Global News Intelligence editörü Dragoș Tarnoveanu katıldı. Konuşmacılar dünyada basın üzerinde her zaman bir baskının olduğunu ancak günümüzde bu baskının Türkiye'de daha çok hissedildiği üzerinde durdu. Romen gazeteciler özgür bir basın olmadan demokratik bir ortamın sağlanmasının imkansız olduğunu belirttiler.

Panel sonrası basın özgürlüğü hakkında konuşan Kültür Bakanlığı Müşaviri Miruna Fantanescu basının demokrasiler için 4. güç olduğunun altını çizdi. "Basın topluma gerçekleri gösteren bir güçtür. Basın özgür olmazsa kültürler arası diyalog oluşamaz. Gerçekler ortaya çıkmaz." dedi.

Son yıllarda Türkiye'deki basın özgürlüğünün gözle görülür şekilde azaldığını belirten Ortadoğu Uzmanı Flavius Caba-Maria, "Türkiye, uluslararası raporlarda 'yarı özgür' seviyesinden 'özgür olmayan' seviyesine düşmüştür. Türkiye'de adaletin bu özgürlük kısıtlamasına dur demesi gerekmektedir. Gazetecilerin özgürlüklerinin yasalarla korunması gerekmektedir." yorumunu yaptı.