Rum Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Kıbrıs sorununun çözüleceğine inanmadığını kaydetti. Rum dini lider, "Mustafa Akıncı'nın iyi niyetine karşın, Erdoğan'ın kibri nedeniyle bu sorunun çözüme kavuşacağından ümitli değilim." dedi.

II. Hrisostomos Kıbrıs gündemine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, iki toplumlu federasyonun desteklediğini ifade etti. Halkı bölmek istemediğini belirten Rum dini lider, federasyonu desteklemediklerini bildiren siyasi partilerin de oy peşinde koştuklarını iddia etti.

Gevşek federasyon, konfederasyon ve ya daha kötüsüne karşı olduklarını ifade eden II. Hrisostomos, Türkiye’nin sürekli iki devletten bahsetmesi nedeniyle bazı çekincelerinin de bulunduğunu belirtti.

II. Hrisostomos bir soru üzerine, Kıbrıs sorununun çözümlenip çözümlenmeyeceğinin kendi taraflarının kararına bağlı olmadığını belirterek Türkiye’nin de bunda payı olduğunu ileri sürdü. Rum lider, Kıbrıs sorununun bugüne kadar çözümlenmemesinde kendilerinin değil Türkiye’nin suçlu olduğunu savundu.

42 yıldır toprak konusunun, mülkiyetin görüşülmediğini, bu konuların ele alınması gerektiğini ifade eden II. Hrisostomos, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve de nasıl davrandığını bilmesine bağlı olarak, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların mutlu olacağı ve yeniden birlikte yaşayacağı başarılı bir çözüme varılacağına inanmadığını ifade etti.