Rumlar, tescillenerek Avrupa Biriği (AB) Resmi Gazetesi'nde yayınlanan hellim peynirinin sütünün Türkiye'den gelecek olma ihtimalinden ötürü endişeli. Hellimin dünya piyasasına Türkiye'den girme ihtimali Rumların korkutan bir diğer ihtimal.

Rum Fileleftheros gazetesi, Avrupa Komisyonu’nun AB tüzükleri kapsamında hellimin denetlemesi için yetkili kurum olarak 'Bureau Veritas'ı ataması bazı çevrelerde denetimin “Kıbrıs’a ait makamlardan” alındığı düşüncesiyle kuşkuya sebep olduğunu yazdı.

Habere göre konuyla ilgili açıklama yapan Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, endişeye gerek olmadığını ve denetim konusunda büyük tecrübeye sahip Veritas'ın hellim üretimindeki en ince ayrıntıya kadar denetim yapacağını söyledi.

Kuyalis, hellimin tescil edilmesiyle birlikte Veritas Bürosu’nun da denetimiyle Kıbrıs’taki hellim üreticilerinin dışında kimsenin, hellim üreterek AB piyasasına süremeyeceğini kaydetti.

Öte yandan, hellim üretimi için keçi sütü oranının en az yüzde 40 olması gerekiyor. Bu doğrultuda küçük baş hayvancılığın yeterli düzeyde olmadığı KKTC'nin Türkiye'den taze süt ithal edilebileceği ihtimali Rumları endişelendiriyor.