Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı’nın Avusturya’ya Yunanistan, Makedonya, Sırbistan ve Macaristan üzerinden ulaşabileceğini söyledi.

Güney Akım’ı iptal eden Rusya, Karadeniz’in altından geçecek boru hattı ile önce Türkiye’ye, oradan da Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine ulaşmak istiyor. Türk Akım’ı olarak nitelenen yeni hattın 63 milyar metreküp kapasitesinin olması planlanıyor.

Rusya 2019 sonrası Ukrayna üzerinden transit geçişi sonlandıracağını, Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin Yunanistan sınırına kurulacak doğalgaz dağıtım merkezinden alım yapmalarını istiyor.

Basına gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulunan Novak, “Ben bir çok ülkenin projeye ilgi duyduğunu biliyorum. Avusturya’nın doğalgaz merkezi Baumgartner’a Yunanistan, Makedonya, Sırbistan ve Macaristan üzerinden ulaşabiliriz.” dedi.

Novak, transit olacak ülkelerle ilgili yoğun görüşmelerin sürdüğüne dikkat çekti.

TÜRK AKIM’ININ ENGELLENMESİ BÜYÜK HATA OLUR

Gazprom Başkanı Aleksey Miller de yaptığı değerlendirmede Türk Akımı’nın engellenmesinin büyük bir hata olacağını, söz konusu doğalgazın başka piyasalara gidebileceği uyarısında bulundu.

Rusya’nın Üçüncü Enerji Paketi’ne uymak istemediği yönündeki spekülasyonlara katılmadıklarını ifade eden Miller, “Bize sık sık Yunanistan’dan sonra oluşturulacak bu kapasiteye yatırım yapmaya hazır olup olmadığımız soruluyor. Avrupa’nın aktarım kapasitesi olmadığından Türk Akım’ı halihazırda Avrupa piyasası için avantaj sağlıyor. Üçüncü Enerji Paketi kurallarını çok iyi biliyoruz. Gazprom’un faaliyetlerini paket çerçevesinde nasıl yürütebileceğimizi anlıyoruz.” ifadelerini kullandı.