Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ankara ile Türk Akımı’nın ilk hattı ile ilgili anlaşmanın Temmuz ayının başında imzalanacağını söyledi.

Rossiya 24’e değerlendirmede bulunan Novak, “Müzakereler sürüyor. İlk hattın inşası ile ilgili takvim ana konulardan. Özellikle deniz kısmında inşaatın haziran sonun ya da temmuz başında başlaması gerekiyor. Bizim bundan önce Türkiye ekonomik sahası ve karasularında inşaat için izinleri bekliyoruz.” dedi.

St.Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forum çerçevesinde değerlendirmede bulunan Aleksandr Novak, Avrupalı müşterilerle konunun müzakere edildiğini, Güney ve Orta Avrupa’dan ülkelerin doğalgaz alımına ilgi duyduğunu belirtti.

Novak, Yunanistan sınırına kadar ulaşacak Türk Akımı’nın Avrupa’da yapılacak kısmı ile ilgili Avrupa Komisyonu’ndan uygun bir yanıt beklediklerini de söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakü’de geçen hafta yaptıkları görüşmede Türk Akımı ile ilgili herhangi bir sonuç alınamadı.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, önceki gün yaptığı açıklamada, Türk Akımı ile ilgili Ankara’dan bir sinyal beklediklerini, henüz imzanın planlanmadığını belirtmişti.

Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın konunun görüşülmesi için St.Petersburg’a dün yapacağı ziyaret de iptal edildi. Moskova, Türkiye’de AK Parti’nin tek başına iktidarı kaybetmesi ve koalisyon hükümeti alternatifinin ortaya çıkması nedeni ile endişe ediyor. Rusya ile imzalanan uluslararası anlaşmaların parlamentodan da onaylanması gerekiyor.