Rusya’nın en saygın gazetelerinden Moskovskiy Komsomolets gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Pavel Gusev, Koza -İpek Holding şirketlerine kayyum atanması ve İpek Medya Grubu’na polis zoru ile el konulmasını eleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir dönem Halk Temsilciliği görevini yürüten ve Moskova Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığını yapan Gusev, İpek Medya Grubu’na yapılan baskının çok tehlikeli bir durum olduğunu söyledi. Gusev, “Yaşananlar özel güvenlik güçleriyle yapılan bir baskındır.Çalışanların kovulmasıdır, yöneticilerin işine son verilmesidir.” diye konuştu.

Yapılanların Türkiye’nin politik durumunu iyileştirmediğini belirten Gusev, “Hem laik olmaya hem de Avrupa ülkesi olmaya çalışan Türkiye için muhalif ve özgür bir medya holdingin imha edilmesi; bir kez daha tekrarlamak istiyorum, çok tehlikeli bir durumdur.” dedi.

“İNSAN HAKLARI KURULUŞLARI MÜDAHİL OLMALI”

Tüm dünyaya çağrıda buluna Rus gazeteci Gusev, “Bana göre Avrupa ve dünyadaki tüm insan haklarını kuruluşları bu olaya müdahil olmalı. Başka ülkelerde olduğu gibi gerekirse yaptırımlar uygulayacak kadar müdahil olmaları gerekir.” şeklinde konuştu.

İpek Medya Grubu’na seçim öncesi el konulduğuna dikkat çeken Gusev, “Bildiğimiz gibi bu basın kuruluşları kritik bir öneme sahipler. Ülke yöneticileri ve partileri dürüstçe eleştirebiliyorlardı. Bu da ilgi çekiyordu.” ifadesini kullandı. Gusev, “Devlet ve gücü elinde bulunduranlar eleştirilere kulak vereceğine, toplumun gelişme sürecine sebep olan kaynakları yok ediyor. Farklı olan her bakış, düşünce süreci durdurmuyor tam tersine sosyal olarak, politik olarak ve devletin gelişmesine yardımcı oluyor.” dedi.

Rus gazetecileri ve Moskova Gazeteciler Cemiyeti olarak İpek Medya Grubu’nun yanında olduklarını söyleyen Gusev, “Dünyadaki tüm sosyal toplum kuruluşları, özgür ve muhalif medya holdinglerin yanında en ön saflarda yer almalılar.” diye ekledi.