Rusya Yüksek Ekonomi Okulu Şarkiyat çalışmaları uzmanı Leonid İsayev, Suudi Arabistan’ın Yemen’e yönelik operasyonunda başarılı olamayabileceğini, bölgede geniş çaplı bir çatışmanın tetiklenme riski olduğunu söyledi.

Interfax’a konuşan İsayev, “Bana göre, Suudilerin gerçekleştirdiği askeri operasyon başarılı olamayabilir. Suudilerin Yemen’de bir şeyler başaracağını düşünmüyorum. Suudi ordusunun arkası boş. Yemen ordusu savaşa daha hazır. Suudi ordusu tarihinde kimse ile savaşmamış. Onlar bunu yapamaz…” değerlendirmesinde bulundu.

Sana’da Suudi Arabistan’ın müdahalesine yönelik gösteriler olduğunu kaydeden Rus uzman, Yemen’in karşı yönde bir saldırı kararı alması durumunda buna ülkenin büyük çoğunluğunun katılabileceği uyarısında bulundu.

Suudilerin 'ne pahasına olursa olsun' yaklaşımı ile tedbirsiz olarak gerçekleştirdikleri operasyonun, kendileri açısından maliyetinin çok yüksek olabileceğini vurgulayan İsayev, “Suudiler akıllarını başına almazsa, geniş çaplı bir çatışmayı tetikleyebilirler. Yemen’e karşı girişilen savaşta zafer kazanılabileceğini düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde Yemen’e yönelik askeri operasyon konusunda kaygılı olduklarını belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise seçimle iş başına gelmiş Cumhurbaşkanı Hadi’nin talebi üzerine Körfez ülkelerinin de katkıları ile operasyonun yapıldığı açıklamasında bulundu. Askeri operasyonu destekleyen Ankara’ya göre, Hutilere karşı gerçekleştirilen operasyon ülkede kaos ve iç savaşı önleyecek.