Almanya’da tıp sektöründe rüşvetle mücadele için yasa tasarısı hazırlayan Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, rüşvet alan doktorların para cezası ve beş yıla kadar hapis cezası yargılanmasını talep ediyor. Geçtiğimiz yıllarda ilaç üreticisi firmaların kendi ürünlerinin kullanımı sağlamak için doktorlara rüşvet verdikleri iddiaları tartışılmış; Federal Yargıtay, gördüğü bir davada yasadaki boşluğa dikkati çekmişti. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı tasarıda tıp sektöründe rüşvetle mücadele kapsamını genişleterek sadece doktorları değil, eczacıların, fizik tedavi uzmanları ve bakıcıları da tasarıya dahil etti.

Yasa tasarısında doktorlar, eczacılar ve fizik tedavi uzmanları eğer kendilerine veya üçüncü bir kişiye çıkar sağlarlarsa para cezası ve elde edilen avantajın büyüklüğüne göre beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecekler.

İlaç şirketi mümessillerinin fazla satış için doktorları ve eczacıları yılda toplam 20 milyon kez ziyaret ettikleri belirtildi. Tıp sektöründen dönen rüşvet olaylarının sadece yüzde 10’unun gün yüzüne çıkartıldığını iddia eden hukukçu Dina Michels, rüşvet sebebiyle sadece paranın el değiştirmediğini birçok tıp yönetmeliğinin de değiştiğini söyledi.

Doktorların kendilerini geliştirmek için almak zorunda oldukları mesleki uzmanlaşma seminerlerinin pahalı olduğunu ve seminerlerin yüzde 80 oranında ilaç üretici firmalar tarafından finanse edildiği veya bizzat organize edildiği kaydedildi. İlaç üreticisi bir firmanın organize ettiği bir seminerde konuşma yapan bir doktorun beş ayda alacağı maaşı bir konuşmada kazanabildiği ifade edildi.