Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya’ya gelmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesinin Rusya ve ABD arasında diyalog sürecinin yeniden başlatılması çabası olarak değerlendirdi.

Interfax’a ziyaretle ilgili değerlendirmede bulunan Puşkov, “Kerry’nin ziyareti yıkılan köprülerin tamir girişimi… En önemlisi de Rus Devlet Başkanı Putin bunun farkında.” dedi.

Ziyaretin hızlı pratik sonuçları olacağını düşünmediğini ifade eden Puşkov, “ABD bir seçim yaptı. Rusya’yı yok sayarak hiçbir kontak olmadan yürütülen politikaların başarılı olmadığı görüldü. Ya da Amerika’nın yıkılan köprüleri tamir etmeye çalışması gerekiyordu…” değerlendirmesinde bulundu.

Kerry’nin Mayıs 2013’den bu yana Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirmediğini hatırlatan Puşkov, Putin ve ABD Başkanı Barack Obama arasında geniş çaplı bir görüşmenin uzun süreden bu yana yapılmadığını hatırlattı. Puşkov’a göre ziyaretle durdurulan ilişkiler yeniden aktif hale getirilmiş oldu.

Rusya ve ABD arasında diyalogun başlamasında İran nükleer sorununun çözümündeki işbirliğinin etkili olduğuna değinen Rus parlamenter, “Bazı açılardan İran nükleer sorununun çözümündeki işbirliği ziyareti hazırladı. ABD İran nükleer programı, Kuzey Kore nükleer sorunu gibi temel uluslar arası sorunların çözümünde Rusya’nın etkisinin fakında…” ifadelerini kullandı.