Rusya kendi topraklarından havayolu dahil NATO’nun Afganistan’a askeri malzeme ve teknoloji taşınması ile ilgili çalışmaları sona erdirdi.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev tarafından imzalanan kararnameye göre BM Güvenlik Konseyi 1386 nolu kararının hükümlerinin sona ermesi gerekçesiyle Moskova Afganistan’a yönelik söz konusu transit geçişleri sonlandırdı. Konuyla ilgili başbakanlık Rusya Dışişleri Bakanlığı’na transit geçişlerin sona erdirilmesi hususunda ilgili ülke ve uluslar arası kurumlara bilgi verilmesi talimatında da bulundu.

1386 nolu karar Afganistan’da yaklaşık 13 yıldır görev yapan Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü’nün (ISAF) bölgede görevlendirilmesiyle ilgili. ISAF, BM Güvenlik Konseyi’nin Aralık 2001’de aldığı 1386 sayılı karar doğrultusunda, Afganistan’ın başkenti ve çevresinde güvenliği sağlamak, geçiş hükümetinin oluşturulmasına destek vermek ve terör örgütleri ile mücadele işbirliği için konuşlandırılmıştı.

Rusya, Haziran 2012’te NATO’nun Afganistan’a askeri malzeme ve tekonoloji taşıması için transit izni vermişti. Rusya 2009’dan bu yana topraklarını NATO’nun Afganistan operasyonları için askeri olmayan malzemelerin sevkiyatında kullandırıyor.

Rusya Başbakanı Medvedev’in 25 Haziran 2012’te imzaladığı kararnameye göre, “Afganistan’daki Uluslararası Barış Gücü’ne yönelik Rusya Federasyonu üzerinden askeri teknoloji ve malzemelerin taşınmasıyla ilgili 28 Mart 2008 tarihli” başbakanlık kararnamesine değişiklik getirilmişti. Yeni düzenlemede NATO transitinin sadece karayoluyla değil, ayrıca demiryolu ve havayolunu da kapsadığı ilave edilmişti.