Karadeniz’de ilk kez ortak tatbikat yapan Rus ve Çin savaş gemileri İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçerek Ege Denizi’ne ulaştı. İki ülkeden 9 savaş gemisinin katılacağı “Deniz İşbirliği 2015” tatbikatının aktif aşaması 17-21 Mayıs tarihlerinde Akdeniz’de yapılacak.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgro Digalo, Çin Deniz Kuvvetleri’ne ait Linyi ve Weifang firkateynleri, lojistik gemi ve Rusya Deniz Kuvvetleri’nden Samum füze gemsinin Ege Denizi’ne ulaştığını söyledi. Hareket sırasında hava savunmasını organizasyonu ve deniz yüzeyi durumu ile ilgili analizler yapıldı.

Çin Deniz Kuvvetleri’ne ait 2 firkateyn ve bir lojistik gemi 5 Mayıs 2015’de Türk boğazlarını geçerek Karadeniz’e girmişti. Rusya’nın 9 Mayıs Zafer Bayram’ı kutlamalarına denizden destek veren gemiler ilk kez Karadeniz’de Rusya ile birlikte ortak tatbikat gerçekleştirdi.

Rusya’dan güdümlü füze kruvazötörü Moskva, büyük amfibi hücum gemileri Aleksander Otrakovski and Aleksander Şabalin ve diğer savaş gemileri de tatbikatın Akdeniz aşamasında yer alacak.

Rusya ve Çin yaptıkları açıklamada, üçüncü ülkelerin hedeflenmediği, bölgede yaşanan siyasi süreçle ilgili olmadığı, iki ülke deniz gücünün dostlukların geliştirilmesi ve denizlerde ortak tehditlere karşı mücadelede pratik entegrasyonun sağlamlaştırılmasının hedeflendiği kaydedildi.