Rusya’nın kuzey Sibirya Yamal-Nenets Özerk Bölgesi’nde mumyalanmış bir çocuk cesedi bulundu. Kuzey Kutup dairesine yakın Zelyonıy Yar yerleşim biriminde arkeologların incelemelerinde bulunan mumyanın 1,3 metre uzunluğunda 6-7 yaşlarında bir çocuğa ait olduğu belirtiliyor.

Bilimsel çalışmaların tamamlanmasının ardından mumyanın cinsiyeti belirlenecek. Uzmanlar cesetle birlikte bir baltanın bulunduğu, dolayısı ile erkek çocuk cesedi olabileceği üzerinde duruluyor.

Yamal Nenetsk bölgesinde Şemanovskiy Müzesi’nde bir araya gelen uzmanlar mumyanın içinde oyuncak bir ayı ve gümüş yüzükler buldu.

Mumya üzerinde kamera kayıtları eşliğinde inceme yapan arkeologlar, çocuğun bir kürke sarılı ve hasır üzerinde yatar şekilde mumyalandığını belirtti.

İnceleme ekibinde yer alan bilim insanı Natalya Federova, bilgisayar üzerinden tüm incelemelerin yapıldığını, çocuğun açlık ya da ağır bir hastalık sonucu hayatını kaybetmiş olabileceğini belirtti.

Uzmanlara göre mumya çocuğun gömülmesi 13. yüzyıla ait olabileceği üzerinde duruluyor. Çocuğun cinsiyeti ve ne zaman öldüğü ile ilgili bilgiler daha detaylı incelemelerin ardından kesinleşecek.

Sputnik’e göre, 1990'lı yılların sonundan bu yana arkeologlar tarafından kazı çalışmaları yürütülen Zelyonıy Yar köyünde, daha önce de mumya kalıntıları bulmuştu. 2000 yılında köyde yüzü bakır levhalarla kapatılmış çocuk mumyası tespit edilmişti. 2001 yılında da her birinin yüzünde bakır levhalar bulunan, 4-5 bakır halka ile bağlanmış 3 bebek mumyası keşfedilmişti.