Rusya Federal Tüketici Haklarının Korunması Ajansı (Rospotrebnadzor) Rusya’da ilk HIV vakıasının yaşanmasından bu yana AIDS’ten 192 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. HIV virüsü ülkede her yıl yüzde 10 artış gösteriyor.

Rospotrebnadzor’dan Interfax’a yapılan açıklamada, “Rusya’da bugün itibari ile HIV virüsü taşıyan kayıtlı 933 bin hasta var. Her yıl ortalama yüzde 10 artıyor. Toplamda 192 bin kişi AIDS nedeni ile yaşamını yitirdi.” bilgisini paylaştı.

Özellikle kadınlar arasında HIV virüsünün daha hızlı yayıldığına dikkat çekilen açıklamada, yıl sonuna kadar hasta sayısının 1 milyonu bulabileceği uyarısı yapıldı.

Rusya Federal AIDS Merkezi Başkanı Vadim Pokrovski, devlet stratejisinin belirlenmemesi durumunda önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde HIV virüsü taşıyanlarının sayısının 2 milyona çıkabileceğini belirtti.

Rusya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Aleksey Mazus daha önce paylaştığı bilgide Rusya’nın Sibirya, Volga ve Ural bölgelerinde HIV virüsünün en çok görüldüğüne dikkat çekerek, “Kemerova, Yekaterinburg, Tümen, Tomsk, Novosibirsk, Samara ve İrkutsk en tehlikeli bölgeler. HIV daha çok uyuşturucu ve hap bağımlılarında görülüyor. Uyuşturucu için kullanılan iğnelerden bulaşıyor. Bu bölgelerde uyuşturucu kullanımı da fazla.” bilgisini paylaştı. Sadece Moskova’da HIV virüsü taşıyanların sayısı ise 50 bini geçmiş durumda.

Hastalığın en fazla ortak kullanılan uyuşturucu iğneler ve cinsel yollarlarla bulaştığını açıklayan uzmanların, Rusya’nın Afrika olma yolunda olduğu uyarısında bulundu. Birleşmiş Milletler verilerine göre Rusya’da yetişkin nüfusun yüzde 1’i AIDS. Bu rakamlarla Rusya ve Ukrayna, Afrika’dan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Batı Avrupa’da bu oran yüzde 0,3, ABD’de yüzde 0,6 ve Afrika’da ise yüzde 1,5 civarında.

Birleşmiş Milletler verilerine göre ise AIDS dünya genelinde 40 milyon can aldı.