Tarihinin en sıcak günlerini yaşayan İsviçre’de sıcaklıklar geçen hafta sonu 38 dereceye kadar çıktı. Haber kaynakları sıcaklığın ölçülmeye başlandığı dönemden beri 38 derecenin en yüksek ikinci hava sıcaklığı olduğunu açıkladı.

2003 yılında Avrupa’da yaşanan kavurucu sıcaklıklardan sonra benzer bir hava akımı geçen bir hafta süresince İsviçre’de hakim oldu. 2003 yılında Cenevre’de ölçülen en yüksek sıcaklık 37,6 derece iken geçen hafta sonu 37,9 dereceyi gören Cenevre'de, 1921 yılından beri ölçülen en yüksek hava sıcaklığı kayıtlara geçti.

Sıcak hava dalgası Delemont ve Sion’da da 37 derecenin üzerine çıkarken Basel ve Beznau’da 36 derece üzerinde sıcaklık ölçüldü. İsviçre Meteoroloji Kurumu, sıcak hava dalgasının oluşturduğu sağlık risklerini 5 üzerinden 4 olarak açıklarken özellikle yaşlı kişilerin sıcaklığa bağlı olarak hastanelere gittikleri açılandı.

HALK GÖLLERE KOŞTU, BİRİ TÜRK DÖRT KİŞİ GÖLDE BOĞULDU

Bir haftayı bulan sıcak hava dalgası sonucu hafta sonunu serinlemek için gidecek yerler arayan halkın büyük çoğunluğu gölleri ve nehirleri tercih etti. Bunaltıcı havadan kurtulmak isteyen birçok kişide yüksek yerlere, dağlara çıkmayı denedi. Fakat bin 600 metre üzerinde bile 30 derece sıcaklık olması dağcılara zor anlar yaşattı. Ülke genelinde birçok belediye ücretsiz olarak klimalı salonlarını halka açtı. Özellikle yaşlı ve hamile kadınların ilgi gösterdiği serinleme merkezlerinde ayrıca sağlık çalışanları bulunduruldu.

Saint Gallen Kantonu'nda bulunan Walenstadt’ta bir baba ve 8 yaşındaki oğlunun gölde boğulduğu açıklandı. Görgü tanıkları babanın, zor durumda kalan çocuğunu kurtarmak isterken can verdiğini bildirdi. Diğer iki vaka ise Zürih Limmat’ta yaşandı. Polis hayatını kaybedenlerden birinin Türk vatandaşı olduğunu açıkladı.