Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Srebrenitsa soykırımının 20. yıl dönümü etkinliklerine katılacağını duyurdu.

Dün gece hükümetin olağanüstü toplantısının ardından açıklama yapan Sırp lider, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak Srebrenitsa tasarısı içinse "uzlaşmaya hazır olduğunu fakat aşağılamaya müsaade etmeyeceğini" söyledi.

Vuçiç, Bosnalı ve Bosnalı Müslümanların ziyaretine karşı takındıkları tutuma da dikkat çekti. Srebrenitsa'yı savunan Bosnalı komutan Naser Oriç'in Sırbistan'ın talebi üzerine İsviçre'de gözaltıa alınması Boşnakların büyü tepkisini çekmişti.

Sırbistan'ın eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Srebrenitsa'da 15. yıl dönümü törenlerine katılmıştı. Fakat Büyük Sırbistan'ı arzulayan milliyetçilerle ilişkilendirilen Vuçiç'in yapacağı ziyaret, Balkanlarda barış için önemli bir eşik olarak görülüyor.

VUÇİÇ, BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARINA KARŞI

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, BM Güvenlik Konseyi'nde Srebrenitsa soykırımını kınayan karar tasarısının ise mevcut haliyle çıkmasına karşı olduklarını söyledi. Vuçiç, mevcut tasarının Sırplar için aşağılayıcı olduğunu savundu.

Sırbistan, katliamı resmen 'büyük bir suç' olarak tanımlamış fakat 'soykırım' ifadesini kullanmaktan kaçınmıştı. Tasarının oylanması ise Rusya'nın veto tehdidi sebebiyle bugüne ertelendi. Taraflar ortak bir metin üzerinde anlaşmaya çalışıyor.