Almanya'da Sosyal Demokrat Parti’de (SPD) 2017 yılındaki genel seçimlerde kimin başbakan adayı gösterileceği konusunda parti tabanının karar vereceği ihtimali güçleniyor. Partinin gençlik kolları Jusos Başkanı Johanna Ueckermann’dan sonra Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner de bu düşünceye olumlu yaklaştı. SPD, Büyük Koalisyon’a ortaklık konusunu da parti tabanına sormuştu.

Önümüzdeki 2017 genel seçimlerde SPD’nin başbakan adayı kim olacağı konusunu da bu şekilde çözüleceği ihtimali güçleniyor. SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner dpa haber ajansına, üyelerin karar sürecine dahil edilmesi konusunda partisinin ‘siyasi pazarda lider’ konumunda olduğunu söyledi. Stegner, parti lideri Sigmar Gabriel’in de hep bir çok aday söz konusu olduğunda kararı parti üyelerinin vermesi gerektiğini söylediğini aktararak, “Genel Başkan’ın bundan dolayı böyle bir taleple ve hatta bir zorlamayla karşı karşıya kalmasına gerek yok” dedi.

Adayın belirlenmesi konusunda tartışmalar için henüz erken olduğunun altını çizen Stegner, SPD’nin bulunduğumuz yaz aylarını 2017’nin sonbaharında yapılacak genel seçimler için adayın belirlenmesiyle meşgul olmak yerine, vatandaşların güncel hayatını ilgilendiren iş, sağlık, aile, bakım, eğitim, mülteci politikaları veya Avrupa konusuna kafa yorması gerektiğini vurguladı. Başbakan adayının parti üyeleri arasında yapılacak oylamayla belirlenmesi teklifi ise SPD’nin gençlik kolları Jusos’un Başkanı Johanna Ueckermann’dan gelmişti. Ueckermann bu hafta içi Welt’e verdiği röportajda 2017 için başbakan adayının bu şekilde belirlenmesinden yana olduğunu açıklamıştı.

“Tüm parti başbakan adayını seçmeli. Her bir üye bu seçime katılabilmeli” diyen Ueckermann, bir önceki başbakan adayının belirleme sürecinde olduğu gibi herhangi bir aday adayının gündeme alınmamasına izin verilmeyeceğini vurgulamıştı. Ueckermann ayrıca SPD’nin bir bayan başbakan adayına da ihtiyaç duyduğunu dile getirmesi SPD’li bayan federal bakanların birinin aday olabileceği tahminini güçlendirdi. SPD’nin 2017’de işini çok iyi yapan’ Başbakan Angela Merkel’e (CDU) karşı rakip çıkarmasına hacet olmadığını dile getiren Schleswig-Holstein Başbakanı Thorsten Albig’i (SPD) eleştiren Ueckermann, “Thorsten Albig anlaşılan çok fazla rüzgar yemiş” dedi.

SPD ise kamuoyu yoklamalarında oylarını artırmaya başaramıyor. Infratest-dimap’ın Ağustos ayı için ARD-Wahltrend anketinde partinin oyları yüzde 24’de kaldı. Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri yüzde 42 oranında oy toplayabildi. Sol Parti’nin oyları yüzde 9 ve Yeşiller’in yüzde 11 iken, Hür Demokrat Parti (FDP) ise oylarını yüzde 5’e çıkartmaya başardı. Stern ve RTL’in aktüel anketinde ise başbakan doğrudan seçilmesi durumunda vatandaşların yüzde 55’i oylarını Merkel’e vereceğini açıklarken, sadece yüzde 14’lük kısım ise Gabriel demişti.