Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük soykırımın yapıldığı Srebrenitsa'da bu yıl 174 şehidin cenazeleri toprağa verilecek.

Srebrenista Soykırımı, 20. yıldönümünde 11 Temmuz'da düzenlenecek törenle anılacak. Srebrenitsa'da bulunan Potoçari mezarlığına bu yıl kimlikleri tespit edilen 136 şehide ait kalıntılar defnedilecek.

Şu anda Visoko şehrinde bekletilen cenazeler yarın Srebrenitsa'ya nakledilecek. Cenazeler, Cumartesi günü düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.

Bu yılki törenlere Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın yanı sıra Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç'in katılması bekleniyor.

CENAZE GÖREVLİLERİ HER YIL TRAVMA YAŞIYOR

Cenazelerin Srebrenitsa için hazırlanması işini organize eden "Cenaze hizmetlerinde çalışan arkadaşlarımız her yıl bu dönemde sürekli travma ve depresyon yaşıyor. Profesyonel olmalarına rağmen, cenazeleri hazırlarken yine etkileniyorlar." dedi.

Bu yıl toprağa verilecekler arasında 16 yaşındayken öldürlen 4 kişinin cenazeleri de yer alıyor. 75 yaşındayken katledilen Yusuf Smayloviç'in cenazesi de bu yıl defnedilecek.

Srebrenitsa'da son 20 yılda 6 bin 300 şehit cenazesi toprağa verildi. Visoko'da 550 kişiye ait kalıntılar ise kimlik tespiti hâlâ yapılamadığı için bekletiliyor. Yaklaşık bin şehidin cenazesi ise bulunabilmiş değil.