Küresel havacılık sektörünün önde gelen şirketlerinin üye olduğu bir uluslararası kuruluş olan Star Alliance, Türk Hava Yolları’nın (THY) yolcuların özel uçuş bilgilerini üçüncü taraflara paylaşma hakkı ve yetkisi olmadığını açıkladı.

Uçuş bilgilerinin iktidara yakın medyada yer alması üzerine twitter üzerinden yaptığı şikâyeti değerlendiren Star Alliance yetkilileri, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici’ye bir mektup yazarak sorunla ilgili bilgi verdi. Açıklamada, üyeleri arasında yer alan THY’ye konuyu sorduklarını ve “olay hakkında bilgi sahibi olmadıkları, sorunu değerlendirmek üzere yetkililere ilettikleri” şeklinde bir cevap aldıklarını belirttiler.

Abdülhamit Bilici’nin haziran ayında Washington’da gerçekleştirilen Dünya Gazeteler Birliği (World Association of Newspapers - WAN) konferansına katıldıktan sonra THY ile İstanbul’a yaptığı uçuşa dair bilgiler, ertesi gün hükümet yanlısı Sabah gazetesinde yer almıştı. Cihan Haber Ajansı’nın seçim çalışmalarını karalamak için iftira niteliğindeki haberler yayınlayan gazeteye dava açan Bilici, uçuş bilgilerinin basınla paylaşılmasıyla ilgili olarak da özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle söz konusu gazete ve Türk Hava Yolları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Önde gelen 27 havayolu şirketinin oluşturduğu Star Alliance adlı uluslararası kuruluşa Türk Hava Yolları 2008 yılında katıldı. İttifak üyeliği imkânlarını kullanan THY, yolculara daha geniş uçuş ağı ve ücret kampanyalarından faydalanma fırsatı sunuyor.