Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Sağlık Bakanı Barbara Steffens, Başbakan Angela Merkel'den mültecilere sağlık sigortası talep etti. Eyalete gelen mültecilerin çokluğuna da işaret eden Yeşiller politikacı federal hükumetten bu konuda finansal destek vermesini isteyerek şöyle konuştu: “Bize gelen insanların rahatsızlıkları varsa veya akut ağrıları varsa doğrudan doktora gidip tedavi olabilmeleri gerekir aynı Almanya’da yaşayan diğer insanlar gibi.”

Almanya'nın sadece Duisburg şehrinde10 bin kişinin sağlık sigortası yok. Bunların da büyük çoğunluğunu Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden fakirlik sebebiyle gelenler oluşturuyor. Normal şartlarda kendi memleketlerinden sigortalı olmaları gereken Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının fakirlik sebebiyle bundan mahrum oldukları belirtiliyor. Bu insanların diş bakımı, sağlık aşıları ve koruyucu tedavilerden mahrum kaldıkları için çok ağır sonuçlarının olduğu belirtildi. Steffens bunun önüne geçilebilmesi için teklifte de bulunuyor ve “Bunlar sadece federal bazda bir çözümle mümkün olabilir.” diyor. Steffens eyaletlerin federal hükümeti bu konuda defaatle uyardıklarını da tekrarladı.

Bakan ayrıca Duisburg gibi maddi imkanları çok sınırlı olan illerdeki mülteciler için bir yardım fonu oluşturulmasını istedi. Merkel’in bugünkü Marxloh ziyaretinden beklentisini de şöyle dile getirdi; “Federal hükumetin politik ihmalinden insanların nasıl acılar çektiklerini başbakan Duisburg’daki ziyarette mutlaka öğrenecektir.”