Ukrayna'da ateşkes ilanından sonra Almanya tarafından önerilen yeni bir barış inisiyatifi tartışılmaya başlandı. Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Ukrayna’da sağlanan ateşkes BM Güvenlik Konseyi’nin alacağı bir kararla güvence altına alınmalıdır.” dedi.

“BM inisiyatifinin bölgede devreye giren istikrara yardımcı olacağı kanaatindeyim.” diyen Frank-Walter Steinmeier, “Şimdi metinler üzerindeki anlaşmazlıkları ön plana çıkarma zamanı değil, bilakis uluslararası devletler topluluğunun nihayet sakinliğin oluşması için yürütülen çabaların arkasında olduğu mesajını vermesi önemli.” ifadelerini kullandı.

AB tarafından Rusya’ya tanınan süre dün sona ermişti. Başbakan Merkel, “Rusya anlaşmalara riayet etmediği takdirde komisyon tarafından daha önce kararlaştırılan bir dizi yaptırım Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlanacak.” ifadesini kullanmıştı. Rusya’nın gündeme getirdiği Ukrayna tasarısı üzerine uzlaşma sağlanamamasına rağmen yürürlüğe konulan ateşkes anlaşmasına “büyük ölçüde uyulduğu” belirtiliyor. Ateşkesin bozulması durumunda Rus ve Rusya yanlısı ayrılıkçı Ukraynalı 19 kişinin yanı sıra, 9 şirket ve kurumu kapsayan yaptırımlar AB’ye seyahat yasağı ve banka hesaplarının dondurulmasını öngörülüyor.

Kolombiya’daki temaslarında Doğu Ukrayna’da istikrar sağlanabilmesi için BM nezdinde adım atılmasının öneminden bahseden Bakan Steinmeier, “Güvenlik Konseyi tarafından alınacak olası ateşkes kararının Ukrayna’nın doğusunda durumun istikrara kavuşturulmasına katkı sağlayabileceğini” söyledi. Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçılara 800 ton yardım malzemesi taşıyan 14 yardım konvoyu göndermesi ise Ukrayna’nın tepkisini çekti.