Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, yabancı düşmanlığı içeren Pegida protestolarının Almanya’nın dünyadaki imajına zarar verdiğini ifade etti. Steinmeier, "Yabancı düşmanlığı ve ırkçı söylemlerin verdiği zarar hafife alınıyor." dedi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in Pegida’nın bir programına katılması ise partisinden tepki gördü.

Geçtiğimiz ekim ayından bugüne Almanya’nın gündemini meşgul eden İslam ve yabancı düşmanlığı içeren Pegida protestolarına Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier’den (SPD) sert tepki geldi. Almanya’nın imajının yurt dışında büyük zarar gördüğünü söyleyen bakan Steinmeier, bu zararın ülke içinde hafife alınmasından şikâyetçi oldu. "Pegida’nın kullandığı yabancı düşmanlığı ve ırkçılık içeren söylemlerin ülkeye verdiği zarar hafife alınıyor." diyen Steinmeier, Pegida protestoları nedeniyle gözlerin Almanya’nın üzerinde olduğunu söyledi.

Birçok yurtdışı gezisinde Pegida’nın en çok konuşulan konu olduğunu belirten bakan, "Devamlı bu konuyla ilgili muhatap alınıyorum." dedi. Bild am Sonntag’a konuşan Steinmeier, Pegida’nın birçok ülke tarafından yakından takip edildiğini ifade ederek, "Bizim için önemli olan, kesin ve net bir şekilde 'Pegida Almanya’yı temsil etmiyor' diyebilmektir." sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Batı'nın İslamlaşmasına karşı olduğunu iddia eden İslam karşıtı Pegida ile diyaloğu reddeden Dışişleri Bakanı Steinmeier, hayal kırıklığı yaşayan, endişeleri olan veya kendisini dışlanmış hisseden insanlarla konuşabileceğini, fakat Pegida gibi kendi kendine vazife çıkaranlarla görüşmeyi istemediğini kaydetti.

Pegida taraftarlarının mülteci konusunu gündeme getirerek endişeli insanları harekete geçirdiğini ve bunun kolay bir yol olduğunu söyleyen Frank- Walter Steinmeier, "Yaşlanan toplum ve eksik alt yapı gibi karmaşık konularla insanları harekete geçirmek daha zor." ifadelerini kullandı.

GABRİEL SÜRPRİZ ŞEKİLDE PEGİDA TARAFTARLARIYLA BULUŞTU

Partisinin birçok defa Pegida ile diyaloğu reddetmesine rağmen SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in Dresden’de Pegida’nın organize ettiği tartışma programına dinleyici olarak katılması ve sonrasında Pegida taraftarlarıyla konuşması tartışma başlattı. SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi'nin de Pegida taraftarlarıyla görüşmeyi reddederek, "Herkes yaptıklarının ve kimin arkasında yürüyorsa onun sorumluluğunu üstlenir. Göçmenlere, yabancılara ve farklı düşünenlere yönelik yangına körükle gidenlerle görüşmesi reddediyorum." dediği öğrenildi. Pegida’nın tartışma programına parti başkanı ve siyasetçi olarak değil vatandaş olarak katıldığını söyleyen Gabriel ise sadece dinlemek için gittiğini vurguladı.

SPD’nin sol kanadının başkanlığını yapan Hilde Mattheis da, Gabriel’in ziyaretini Pegida taraftarlarına bir sinyal olduğunu söyleyerek eleştirdi. SPD Gençlik Kolları Başkanı Johanna Uekermann ise, "Irkçılık, konuşmak için temel olamaz." diyerek Gabriel’e tepki gösterdi.

Yeşiller İç Politika Sözcüsü Volker Beck "Pegida bir muhatap olmamalı." derken, Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger, "SPD Genel Sekreteri Fahimi, Pegida ile diyaloğu reddederken, Gabriel diyalog yürütüyor. SPD tutumunu netleştirmeli." dedi.