Kuveyt'in ev sahipliği yaptığı "3. Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı" başladı. Uluslararası konferansta Suriyeli mültecilerin yaşamlarını iyileştirmek adına 8 milyar dolar toplanması hedefleniyor.

Başkent Kuveyt'te çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun takip ettiği Suriye’ye Bağışçı Yardım Kuruluşları Konferansı’na Kuveyt yönetimi özel önem veriyor. Konferansa gelecek devlet başkanı ve hükümet yetkilileri için güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı.

Başkent Kuveyt'teki Beyan Sarayı'nda düzenlenen Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı'na 69 ülkeden temsilci katılıyor. Toplantı öncesinde konferansa katılan ülke temsilcileri aile fotoğrafı çektirdi.

Konferansta Türkiye'yi Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz temsil ediyor.

BAN: SURİYELİLER SEMPATİ DEĞİL YARDIM BEKLİYOR

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BM) Ban Ki-mun toplantıda yaptığı açıklamada, Suriye’ye komşu ülkelere, sınır kapılarını açarak mültecilere yardımlarda bulundukları için teşekkür etti. "Suriye toplumu çağımızdaki en korkunç insanlık krizinin kurbanlarıdır." diyen Ban, "Onların istedikleri sempati değil, yardıma ihtiyaçları var. Suriye’deki krizde şu ana kadar 220 bin kişi hayatını kaybetti. Ancak, bana göre ölü sayısı çok daha fazla… Suriye krizi aynı zamanda bölgedeki istikrarı da olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 4 milyon Suriyelinin evini terk ederek komşu ülkelere girmek zorunda kaldıklarını dile getiren Ban, "Başta Türkiye Ürdün, Lübnan, Mısır olmak üzere mültecilere kapılarını ve kalplerini açan ülkelere şükranlarımızı sunuyoruz. Her geçtiğimiz gün hayat Suriyeliler için daha ağır bir hal alıyor." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl, BM Genel Sekreteri Ban Ki mun, Suriyeli sığınmacılar için 6,5 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç duyduklarını belirtmişti. Fakat taahhüt edilen yardımların toplamı 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.