Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bugün meydana gelen ve 28 kişinin ölümüne, 100’den fazla kişinin yaralanmasına neden olan kanlı intihar saldırısı, olayın hemen ardından dünya basınında yankı buldu.

İngiltere’nin yayın organı BBC, yaşanan intihar saldırısı haberini “Suruç Katliamı: Sınırda en az 28 kişi öldü” başlığıyla manşetten verdi. Yaşanan kanlı saldırıyı manşet haber olarak duyuran BBC, Türkiye’nin IŞİD terör örgütüyle ilişkisine yönelik yer verdiği kısa analiz yazısında, “Haziran ayında gerçekleşen genel seçiminin ardından HDP’ye çokça saldırı yapılıyor ve bu saldırıların IŞİD tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Türkiye’de örgüte sempati duyanlar bu saldırıları düzenliyor olabilir.” yorumunu yaptı.

Independent gazetesi de “Suruç’ta patlama: 28 kişi ölü” başlığıyla haberi son dakika olarak geçti. İngiliz gazete, Suruç’ta yaşanan saldırının, Türkiye’nin Suriye sınırına ek askeri kuvvet gönderme kararından bir hafta sonra olduğuna dikkat çekti.

Ülkenin saygın gazetelerinden Guardian ise Suruç’ta yaşanılan kanlı saldırının Kobani’ye yakın mesafeden dolayı olduğunu, bölgede IŞİD’le Kürt kuvvetlerinin uzun süredir çatışma içinde olduğunu belirtti.

Times gazetesi, Suruç’taki saldırı haberini “IŞİD 28 kişiyi öldürdü, çatışmalar Türk sınırına yayılıyor” başlığıyla duyurdu. İngiliz gazete, saldırıyı IŞİD terör örgütünün düzenlediğinin tahmin edildiğini, örgütün saldırıyı üstlendiği takdirde, yaşanan çatışmaların Suriye sınırında yayılabilme ihtimelinin, Türkiye’yi fazlasıyla tedirgin ettiğini yazdı.

Daily Telegraph gazetesi de bugünkü saldırının 2013 yılında Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan son intihar saldırısının ardından en kanlı saldırı olduğuna dikkat çekti. Gazete, son 5 yıldır Suriye’de devam eden çatışmalara yönelik Türkiye hükümetinin sadece son birkaç aydır sınırda daha fazla güvenlik önlemi aldığını ifade etti.

Bu arada BBC’ye konuşan HDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, düzenlenen saldırıyı partisi adına kınadığını belirterek, AK Parti hükümetini eleştirdi. Kaplan, “Hükümet orada kimin IŞİD'ci olduğunu çok iyi biliyor. Oraları istihbaratçı kaynıyor. Yazık" şeklinde konuştu.