Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud Al-Faysal, bugün akşama doğru İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi. Ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda her iki bakan birer açıklama yaptıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suudi Dışişleri Bakanı açıklamasında İngiliz mevkidaşı ile görüşmesinde bölgesel ve ulusal tüm konuları ele aldıklarını belirtti.

Konuların başında Yemen'de Husi milislerin yaptığı darbe sonrası yaşanan tehlikeli tırmanış dosyaları olduğunu belirten Suudi Dışişleri Bakanı bu darbenin sadece Yemen'in güven ve istikrarını değil tüm bölgeyi ve dünyayı tehdit ettiğini söyledi.

"Yemen'de çözüm ancak darbe ve yol açtığı her şeyi reddeden uluslararası bir uzlaşma ile olabilir" diyen Bakan Al-Faysal şöyle devam etti: "Silahlı Husilerin tüm devlet kurumlarından çekilmesi dahil, meşru hükümetin anayasal işlerini yerine getirmesinin sağlanması, Yemen ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK)'in güvenliğinin bir bütün olduğunun dikkate alınması."

Al-Faysal, İngiltere'nin de desteklediği Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin KİK'in şemsiyesi altında Riyad'da bir konferansın düzenlenmesi davetine Yemen'de güven ve istikrarı isteyen bütün siyasi tarafların bu davete acilen cevap vermesi gerektiğini belirtti.

Bakan Al-Faysal, İngiltere Dışişleri bakanı ile görüşmesinde ayrıca 5+1 ülkelerinin İran'ın nükleer dosyası krizinin barışçıl yollarla çözümü gayretleri, terör örgütü IŞİD ile mücadele, Suriye ve Filistin-İsrail ihtilafını ele aldıklarını söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanı toplantı sırasında sorulan bir soruya şöyle cevap verdi: "Biz sadece Yemen'deki temsilcilerimizi korumak değil, biz Yemen'i koruma amacındayız. Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin temsil ettiği Yemen'in meşruiyetini koruma amacındayız. Ayrıca biz Yemen'in çıkarları için Cumhurbaşkanı Hadi'nin tüm talepleri için hazırız."

İran'ın açık veya gizli bir şekilde bölgede ve özellikle Yemen'de ki müdahalesi karşısında Suudi Arabistan ve KİK ülkelerinin tutumu nedir sorusuna ise Bakan Al-Faysal: "Biz karşıyız. Biz İran'ın müdahalelerine karşıyız." dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Suudi Arabistan temasları sırasında bugün Suudi Arabistan Kralı Selman ile Veliaht Prens Mukrin bin Abdülaziz tarafından ayrı ayrı kabul edildi.