Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal bugün Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un ile Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısında, İran'ın, Yemen'in gelişimine hiçbir katkısı olmadığını söyledi.

'Bir gazetecinin İran'la savaşta mısınız?' sorusunu Suud el-Faysal, "İran'la savaş halinde değiliz. İran'ın Husilerin suç faaliyetlerine destek olmamasını umuyoruz. İran, Yemen'in gelişimine hiçbir katkıda bulunmadı. Yemen'de, şiddetin artmasına neden oldu." şeklinde cevapladı.

Dışişleri Bakanı el-Faysal, Yemen'de Husi militanlarla meşru yönetim arasında savaşın bir yıldan beridir devam ettiğini belirtti.

Suudi-Fransa Dışişleri bakanları ortak basın toplantısının başında her iki bakan birer açıklama yaptı. El-Fasyal konuşmasında, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius'un ziyaretinin ikili ilişkileri ileri taşıma amacını taşıdığını aktardı.

Suudi Dışişleri Bakanı açıklamasında ayrıca, Fabius'un bugün sabah Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz ve diğer üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelere değindi. El-Faysal, görüşmelerin verimli geçtiğine, Fransa'nın Suudi Arabistan'ın Yemen'deki meşruiyeti savunma gayretlerine destek verdiğine dikkat çekti. Fransa Dışişleri Bakanı Fabius'un, Kral Selman ile görüşmesi sırasında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'dan bir mektup ilettiği duyuruldu.

Dışişleri Bakanı el-Faysal, Fransız mevkidaşı ile yaptığı ikili görüşmelerde ise ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuları, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı terörle ortak mücadele konularını ele aldıklarını ifade etti. İran'ın nükleer programı konusunda açıklama yapan el-Faysal, "Umarız ki İran'la varılan nükleer anlaşma, bölgesel güvenliği teşvik eder." dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un açıklamasında Kral Selman ile bu sabah yaptıkları görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesi, İran nükleer programı, Yemen'deki gelişmeler, Suriye, Irak, Filistin-İsrail gibi ortak önem arz eden bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı, Fransa'nın önümüzdeki günlerde bölgede barış sürecini hareketlendirmek için girişimde bulunacağını ifade etti.