Tacikistan’da görevden alınan ve 3 ayrı polis noktasına düzenlediği saldırılarda 33 güvenlik görevlisinin ölümüne neden olduğu iddia edilen Savunma Bakan Yardımcısı Abduhalim Nazarzoda’nın çetesine operasyon düzenlendi.

Tacikistan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada çete üyelerine operasyon düzenlendiği ve 13 kişinin öldürüldüğü belirtildi. Nazarzoda’nın illegal yapısında yer aldığı belirtilen 33 kişi de gözaltına alındı.

Bakanlık açıklamasında, “Operasyonda 500’den fazla silah ve çeşitli patlayıcı madde ele geçirildi. Saldırılarda kullanılan araçlara el kondu.” bilgisini verdi.

Nazarzoda’nın 7-8 kişi ile birlikte başkent Duşanbe’ye 45 kilometre mesafede Ramit Vadisi’nde olduğunu kaydeden Bakanlık, “Bölge tamamı ile kuşatma altına alındı. Suçluların yakalanması ve etkisiz hale getirilmesi için operasyonlar sürüyor.” ifadelerine yer verdi.

Bakanlık İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik görevlilerinden 9 polisin öldüğü ve 6 polisin de hafif yaralandığı belirtiliyor.

GÖREVDEN ALININCA POLİS MERKEZLERİNE SALDIRDI İDDİASI

Tacikistan eski Savunma Bakan Yardımcısı Nazarzoda’nın görevden alınmasının ardından başkent Duşanbe ve Vahdet kentinde polis merkezlerine saldırdığı iddia ediliyor. Dün gerçekleşen 3 ayrı saldırıda 33 polis hayatını kaybetti. Saldırganların 9’u yaşamını yitirirken çok sayıda yaralı olduğu da belirtiliyor.

Tacikistan Cumhurbaşkanlığı resmi internet sayfasında yer alan açıklamada eski Bakan yardımcısı suç çetesi oluşturduğu gerekçesi ile görevden alındığı açıklanmıştı. İç savaş yıllarında muhalif grup içinde yer alan Nazarzoda’nın 135 hava taarruz tugayı askeri ile birlikte Duşanbe’ye 45 kilometre mesafede Romit Vadisi’ne kaçtığı ifade edilmişti.

Ocak 2014’te Savunma Bakanlığı yardımcılığına getirilen Nazarzoda’nın iç savaş sırasında muhalefetle birlikte hareket ettiğine dikkat çekiliyor. Birleşik Tacik Muhalefeti’nin üyesi olan Nazarzoda’nın 1997’de yapılan barış anlaşması ile yönetimde yer almaya başladığı kaydediliyor.

BOBOJONOV’UN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ İDDİASI

Vahdat kasabasındaki saldırıda polis merkezinde Ağustos ayında sakallı olduğu gerekçesi ile dövülen ve yaşamını yitiren 23 yaşındaki öğrenci Umar Bobojonov’un yakınlarının da yer aldığı iddialar arasında. Ağustos ayında gerçekleşen olay sonrası Bobojonov hayatını kaybetmiş, hastane raporunda aldığı darbeler sonucu öldüğü ifade edilmişti. Olay sonrası protesto eylemlerinin artması üzerine iki polis görevlisi gözaltına alınmıştı.

Kentte yaşanan olaylar nedeni ile ABD Büyükelçiliği çalışmalarını geçici olarak durdurdu. Rusya’nın Duşanbe Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada güvenlik önlemlerinin artırıldığı, olaylar sırasında herhangi bir Rus vatandaşının yaralanmadığı kaydedildi. Rusya’nın bölgede bulunan 201 nolu askeri üssünde de olağan dışı bir gelişme yaşanmadığı belirtildi.