Güney Kore’de tarih kitaplarının tek elden yazılması konusu, iktidar ve muhalefet partilerini karşı karşıya getirdi.

Güney Kore’de okullardaki tarih dersi kitapları değişik şirketler tarafından hazırlanıp, Eğitim Bakanlığı’ndan alınan onayla basılıyor. Okul yönetimleri ise yayınlanan kitaplardan birini seçip, okulunda okutuyor. Okulların mart ayında açıldığı Güney Kore’de 2015 eğitim yılının sonuna doğru yaklaşırken, tarih dersi kitaplarını tek bir elden yazılması gündeme geldi.

Yayın evlerinden çıkan kitaplarda birçok hataların olduğuna dikkat çeken iktidardaki Saenuri Partisi, tarih dersi gibi önemli bir konudaki çok başlılığı gidermek adına 2017 yılı Mart ayından itibaren tüm okullarda aynı içerikteki tarih dersi kitaplarının okutulması için gerekli hazırlıklara başladı. Muhalefet ise bu girişime sert bir şekilde karşı çıktı.

Gelişmiş ülkelerde böyle bir uygulamanın olmadığını hatırlatan ana muhalefet partisi Yeni Siyaset Demokrasi Birliği (YSDB), iktidarı bu yolla yeni nesilleri ideolojik olarak dizayn etmekle suçladı.

Tarih kitaplarında iktidar ve muhalefeti karşı karşıya getiren en önemli konu ise önceden kurulan Kore krallıklarına dair eleştiriler ve ilk devlet başkanı olup öğrenci olayları sonrası istifa ederek sürgünde hayata veda eden Lee Seung-man’ın nasıl değerlendirilmesi gerektiği. İktidar Lee’yi bir kahraman olarak görürken, muhalefet, öğrenci olayları sonrası isitfa etmek zorunda kalan ilk devlet başkanını anti-demokratik bir siyasetçi olarak değerlendiriyor.

Siyaset yelpazesinde kitapların tek elden yazılıp basılması düşüncesi ağırlık kazanmaya başlarken, birçok tarihçi ve tarih dernekleri, böyle bir komisyonda yer almayacaklarını açıkladı.

Öte yandan, Güney Kore kamuoyu ise gündemi meşgul eden bu konuda tam karar vermiş durumda değil. Halkın yüzde 43’ü bu girişimi yanlış bulurken, yüzde 42’i ise kitapların tek elden yazılmasını doğru buluyor.