Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi Sergey Rıjkov, Türk askeri uzmanların, Rusya’nın Ukrayna sınırında bulunan Rostov Bölgesi’nde askeri hareketliliği denetlediğini, burada herhangi bir askeri hareketlilik tespit etmediklerini söyledi.

Türkiye’den bir grup askeri uzmanın Rostov bölgesindeki incelemelerini 19 Şubat’ta tamamladığını belirten Rıjkov, “İncelemelerden sonra Türk heyetinin başındaki Murat Dikbaş, herhangi bir askeri hareketlilik olmadığını teyit etti.” dedi. Rıjkov inceleme yapılan alanın Türkiye tarafından seçildiğini ve 16 bin kilometrekarelik bir alan olduğunu söyledi.

Türk uzmanlar 17-19 Şubat tarihlerinde ayrılıkçı milis güçlerin aktif olduğu Doğu Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk kentlerine komşu olan Rostov’da yaşanan askeri hareketliliğin uluslar arası anlaşmalara aykırı olup olmadığını denetledi.

Bu şekilde bir denetimin 2011’de Rusya ile NATO arasında imzalanan Viyana Anlaşması’na uygun olduğu kaydediliyor.

Ukrayna ordusuna ait yetkililer 9-12 Şubat tarihlerinde bölgede incelemelerde bulunmuş, uluslar arası anlaşmaları ihlal eden herhangi bir gelişme tespit edememişti.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkeler Rus askeri birliklerinin sınırdan geçerek ayrılıkçı milis güçlere yardım ettiğini iddia ediyor. Emekli asker ve gönüllülerden olan bazı grupların Doğu Ukrayna’da olabileceğini kabul eden Moskova, resmi askeri varlığın hiçbir zaman sınırı geçmediğini savunuyor.

Ukrayna krizinin çözümüne yönelik 12 Şubat’ta Minsk’te imzalanan anlaşmanın uygulanması için çalışmalar sürüyor. 15 Şubat’ta ateşkes uygulamaya konurken, ağır silahların çekilmesi ile ilgili de sürecin başlaması gerekiyor. Ay sonuna kadar ağır silahların belirlenen sınır hattının gerisine çekilmesi ve sonraki 5 gün içinde de tüm esirlerin serbest bırakılması planlanıyor. Rusya sınırında kontrolün Kiev’e devri, Donbas’ın statüsünün belirlenmesi ve seçimlerin yapılmasının ardından gerçekleşecek.