Türk dostu Fransız Senatör Claude Dilain 66 yaşında hayatını kaybetti.

Paris'te Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Clichy-sous-Bois'da bir dönem Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Dilain, geçirdiği kalp krizi sonrası kaldırıldığı Paris'te Georges Pompidou hastanesinde hayatını kaybetti.

Fransa'da gelir seviyesi düşük insanların yaşadığı banliyöler üzerine yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Dilain, Türk toplumuna yakınlığı ile de dikkat çekiyordu. Son olarak Aralık ayında Fransız Milli Meclisi'nde Türk kökenli dernekler tarafından düzenlenen 6. Fransız-Türk Dostluk Yemeği'ne katılmıştı. Yemekte Fransa'ya Türk göçünün 50'inci yılını sembolize eden pastayı da kesen isimler arasındaydı. Senatör burada yaptığı konuşmada, "Bu yemeğe katılan derneklerin toplumumuza katkısı çok büyük. Biz Türk toplumuyla birlikte yaşama anlayışını dahi geride bıraktık. Artık birlikte inşa ediyoruz. Hem geleceğin Fransa'sını, hem de Türkiye'yle ilişkilerimizi birlikte inşa ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Fransız senatör 2014 yılının Ekim ayında Türk kökenli kadınlar tarafından kurulan Nenuphar Kadın Derneği'nin açılışını gerçekleştirmişti. Paris Kültürlerarası Diyalog Platformu tarafından Senato Başkanlık Salonu’nda düzenlenen "Birlikte Yaşama" ödül töreni de yine Claude Dilain himayesinde düzenlenmişti.

Fransa'da eğitim faaliyeti yürüten Etude Plus Eğitim Federasyonu Genel Sekreteri Mehmet Erdem, Claude Dilain'in vefatıyla ilgili, "Fransa Türk dostu bir senatörü kaybetti." ifadelerini kullandı. Uzun süre Etude Plus'un Clichy-sous-Bois şubesinin müdürlüğü görevini yürüten Erdem, Fransız senatosunda Etude Plus olarak yaptıkları ilk programın da Claude Dilain himayesinde gerçekleştiğini aktardı. "Bütün projelerimize destek olan bir isimdi. Vefatından derin üzüntü duydum." diye konuştu.

2011 yılından beri de Seine Saint Denis senatörlüğü görevinde bulunan Claude Dilain'in vefatı Fransız politikacılar tarafından da derin üzüntüyle karşılandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Dilain'in ölümünden büyük üzüntü duyduğunu kaydetti. Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Senatör Dilain'in banliyölerde oturanların hakları için büyük mücadele yürüttüğü vurgulandı. 2005 yılında banliyölerde patlak veren problemlerin çözümünde Dilain'ın önemli rol oynadığı hatırlatıldı.

Claude Dilain için Cumartesi günü, uzun süre belediye başkanlığı görevini yürüttüğü Clichy-sous-Bois Belediyesinde anma toplantısı gerçekleştirilecek.