Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak genel seçimde partilerin Almanya’dan gösterdikleri adaylar belli oldu. İlk defa Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimi için oy kullanacak Almanyalı Türkleri temsil için Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) üç, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) üç, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) bir ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üç aday gösterdi.

Uzun yıllar Almanya’da siyaset yapan Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi’nden Avrupa Parlamentosu Milletvekilli olan, geçmişte Milli Görüş ve başörtüsü karşıtlığı ile gündeme gelen Ozan Ceyhun’un AK Parti’den İzmir 2. Bölge 5. sıradan aday gösterilmesi şaşkınlıkla karşılandı.

Milli Görüş Teşkilatı Eski Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu da AKP’den İstanbul 3. Bölge 10. sıradan aday gösterildi. UETD Genel Sekreteri Metin İlhan’ın eşi Rabia İlhan ise seçilmesi neredeyse imkansız olan İstanbul 1. Bölge 20. sıradan aday gösterildi. AK Parti’den adaylık için başvuran UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik, UETD Kadın Kolları Başkanı Nejla Kara, teşkilatlanmadan sorumlu Köksal Kuş, UETD medya sorumlusu Dursun Döngel ve yöneticiler Sinan Kaplan, Şükran İnce ve Bekir Sipahi listelerde yer bulamadılar.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, HDP İstanbul 2. Bölge 1. sıradan aday gösterildi. Diyarbakır’da dördüncü sırada eski Avrupa Parlamentosu milletvekili Feleknas Uca aday gösterildi. Ziya Pir ise Diyarbakır’dan 7. sırada yer buldu.

Cumhuriyet Halk Partisi ise Almanya’dan seçilmesi muhtemel yerde bir aday göstermedi. Murat Bülbül Bayburt 1. sıradan, Sibel Gazi Tezel Mersin 6. sıra ve Necdet Saraç İstanbul 1. Bölge 20. sıradan aday oldu. MHP’den ise İsa İlyasoğlu İstanbul 3. Bölge 19. sıradan listeye girebildi.