Daha önce 2007 yılında Birleşmiş Milletler'in Önleyici Diplomasi Merkezi'ne kapılarını açan Orta Asya'nın tarafsız ülkesi Türkmenistan, bu defa iklim değişikliği konusunda Aşkabat'ta bölgesel bir merkezin kurulmasını önerdi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, BM'nin 70. Genel Kurulu toplantısında dünya liderlerine yaptığı konuşmasında, gıda konusunda üst düzey bir toplantı yapılmasını ve Aşkabat'ta İklim Değişikliği Bölgesel Merkezi'nin kurulmasını teklif etti.

Sürdürülebilir kalkınma için öngörülen 17 yeni hedefi desteklediklerini kaydeden Berdimuhamedov, ekonomik ve sosyal kalkınma olmadan, çevre sorunlarının çözülemeyeceğinin altını çizerek, "Türkmenistan hükümeti olarak Uluslarararası İklim Sözleşmesi'nin imzalanmasını destekliyoruz ve istiyoruz. Bu nedenle, çevre alanında uluslararası işbirliğinin aktif olmasının taraftarıyız. Orta Asya bölgesi için Aşkabat'ta İklim Değişikliği Bölgesel Merkezin kurulmasını teklif ediyoruz" şeklinde konuştu.

Türkmen lider, bu teklifinde kararlı olduklarını belirterek, 2016 yılında BM Kalkınma Programı (UNDP) ile Aşkabat'ta bu merkezin kurulması için ilk adımları atmaya hazır olduklarını belirtti.
Berdimuhamedov ayrıca, 12 Aralık'ta BM tarafından Türkmenistan'a verilen tarafsızlık statüsünün 20. yılını kutlayacaklarını kaydederek, bu nedenle Aşkabat'ta düzenlenecek Uluslararası Foruma BM'ye üye bütün ülke devlet ve hükümet başkanlarını Aşkabat'a davet etti.

Türkmen lider New York gezisi kapsamında BM Genel Sekreteri Ban ki-moon, UNDP Başkanı Helen Clark'ın yanı sıra Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic ile ikili görüşmelerde bulundu.