Orta Asya'da baharın gelişinin simgesi olan Nevruz Bayramı, Türkmenistan'da büyük coşkuyla kutlanıyor. Başkent Aşkabat’a 20 kilometre uzaklıktaki Ahal yaylasında düzenlenen Nevruz şöleni, renkli görüntülere sahne oldu. Nevruz etkinliklerine, devlet erkanı, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda Türkmen vatandaşı katıldı.

Orta Asya'da baharın müjdecisi olarak bilinen Nevruz Bayramı dolayısıyla Türkmenistan'da 3 gün resmi tatil ilan edildi. Nevruz kutlamalarının hiç şüphesiz en önemli
adreslerinden biri de başkent Aşkabat oldu. Aşkabat'a yaklaşık 20-25 kilometre mesafedeki Ahal vilayetindeki yaylada geniş katılımlı Nevruz şenlikleri düzenlendi.
Törenlere Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, kültürden sorumlu devlet başkanı yardımcısı Maysa Yazmuhammedova, yabancı misyon şefleri, bakanlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Ahal yaylasında çadırlar dikilerek, çeşitli halk oyunları gösterileri sunuldu. Resmi heyet, halk oyunlarını izledi, Türkmenler tarafından hazırlanan yemeklerden tattı. At üzerindeki oyunlar resmi heyeti adeta büyüledi. Çeşitli etkinliklerin bir arada düzenlendiği Nevruz şenlikleri, büyük ilgi gördü. Gençler kurulan dev salıncaklarda sallandı. Nevruz yemeği olarak bilinen çimlenmiş buğdaydan yapılan "Semene" tatlısı ile çeşitli Türkmen yemekleri pişirildi.

Türkmenistan'daki Nevruz kutlamalarına büyük önem veriliyor. Nevruz'da normalde 2 gün olan tatilin bir günün Pazar gününe denk gelmesiyle 3 gün resmi tatil ilan edilen Türkmenistan'da, devlet de kutlamalara ağırlık verdi. Türkmenler, baharın müjdecisi Nevruz'u Milli Bahar Bayramı olarak adlandırıyor.


BERDİMUHAMEDOV'UN NEVRUZ MESAJI

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Nevruz Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında, halkının Nevruz bayramını kutlayan Berdimuhamedov, Nevruzun zengin bir kültürel miras olduğunu, birçok örf adetlerin ve geleneklerin bir arada yaşandığı harika bir bayram olduğunu belirtti. Türkmen liderin mesajında ayrıca; ‘Hakları yakınlaştıran bu bayrama uluslararası bir nitelik kazandırıldı. Nevruz Bayramı UNESCO tarafından Dünya mirası listesine dahil edildi. Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bayram ilan edildi.’ diye ifadeler yer aldı.