Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta Türkmenistan-Türkiye-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı gerçekleştirildi. Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov'un ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov katıldı. Özellikle enerji ve ulaştırma sektöründeki işbirliği konularının ön plana çıktığı toplantıda birçok alandaki münasebetler değerlendirildi.

Resmi görüşmelerin ardından bakanlar ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde 3 ülke bakanları ortak bildiriyi ve Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan hattında işbirliği eylem planına imza attı.

TANAP BİZİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR PROJE

Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan Dışişleri Bakanları Üçlü toplantısının 2'ncisi düzenlediklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu toplantının ilkinin geçen sene Bakü'de gerçekleştirdiklerini söyledi. Külekler (rüzgarlar) şehri Bakü'den ak şehir Aşkabat'a geldiklerini belirten Çavuşoğlu, bir sonraki toplantıyı göç yolunun son durağı Anadolu'da gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan arasındaki güçlü tarihi, kültürel, siyasi ve iktisadi bağları sadece 3 ülkenin halkı değil, tüm dünyanın bildiğini ifade eden Çavuşoğlu, hedeflerinin bu bağlar temelinde ilişkileri daha da derinleştirmek ve güçlendirmek olduğunun altını çizdi.
Üçlü toplantıyı bu anlayış çerçevesinde inşa ettiklerini belirten Bakan, hatta bu üçlü mekanizmayı liderler seviyesine yükseltme kararı aldıklarını bildirdi. Bugün samimi bir ortamda çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Çavuşoğlu, ulaştırma alanındaki işbirliğinin güçlendirmek gerektiğini vurguladı. Bu anlamda, gerek Hazar Denizi üzerinden gerekse tren yolu, karayolu ve diğer taşımacılık alanında atılması gereken adımları değerlendirdiklerini bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan'ın ulaştırma alanındaki güçlerini birleştirirken, Avrupa'dan Asya'ya Pekin'e kadar gidecek bir güzergahında merkezi olacağını ifade ederek, "Enerji konularını değerlendirdik. Avrupa'daki gelişmelere baktığımız zaman enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi sürekli konuşuluyor. Azerbaycan ve Türkmenistan gazı bu anlamda önem arz ediyor. Türkiye'ye birlikte 3 ülke Hazar bölgesinde çıkan hem Türkmen hem Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasını değerlendirdik. Biz özellikle Trans Anadolu doğalgaz boru hattına (TANAP) çok önem veriyoruz. TANAP bizim için vazgeçilmez bir proje. Bunun ilk adımlarını attık. 3 sene içerisinde bu projeyi tamamlamayı düşünüyoruz. Türkmen gazının da Türkiye üzerinden geçen bu projelere dahil olmasını hem Türkiye hem de Azerbaycan istiyor." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, işbirliği programı kapsamında enerji, ulaştırma ve diğer bakanların bir araya geleceğini ve ortak komisyonların kurulacağını belirtti. Bakan, muhtemelen Ekim ayında yapılacak liderler toplantısına kadar yapılabilecek işbirliği alanlarını belirleneceğini ifade etti.

Ev sahibi ülke dışişleri Bakanı Raşid Meredov da basın açıklamasında, enerji ve ulaştırma sektöründeki işbirliği konuları yanı sıra eğitim, kültür ve diğer beşeri alanlardaki münasebetleri de değerlendirdiklerini kaydetti. Stratejik öneme sahip olana enerji ve ulaştırma sektörü konusuna değinen Meredov, en yakın zamanda 3 ülke ulaştırma bakanlarının üçlü toplantısının gerçekleştirilmesi konusunda anlaştıklarını ifade etti. Meredov, 3 ülke bakanın arasında işbirliğinin daha da güçlendirilmesi için 2015-2017 yıllarını kapsayan bir çerçeveli işbirliği programına da imza attıklarını belirtti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov yaptığı basın açıklamasında, saatler süren üçlü toplantıda enerji ve ulaştırma başta olmak üzere Afganistan ve İstanbul Süreci'ni, Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ulaşım koridoru, Afganistan ile kurulacak işbirliği imkanları gibi geniş yelpazede işbirliği konularını değerlendirdiklerini söyledi. Azerbaycanlı bakan, Trans Anadolu doğalgaz boru hattı, Trans-Adriyatik boru hattı (TAP) gibi projeleri yürüttüklerini söyleyerek, bu projeye ilgi gösteren ülkeler için kapılarının açık olduğunu belirtti. Bakan ayrıca, Hazar limanları arasında işbirliğinin yapılması gibi konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti. Bakan Memmedyarov, bu toplantıda kültür ve turizm işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve vize serbestliği konusunda fikir teatisinde bulunduklarını belirtti.