Türkmenistan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) üyeliği için başvuruda bulundu. Aşkabat yönetiminin başvurusu Eylül 2015'de Viyana'da düzenlenen UAEK Genel Kurul toplantısında değerlendirilecek.

Viyana'da resmi temaslarda bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, UAEK Genel Sekreteri Yukio Amano ile bir araya geldi. Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın küresel sorunların çözümüne katkı sağlamak için uluslararası kurumlar ile aktif işbirliği içerisinde olduğunu kaydetti.

Amano ise UAEK ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin bundan sonra da güçlenerek devam edeceğini söyleyerek, Türkmenistan'ı güvenli ve büyük bir sorumluluk üstlenen bir ülke olarak gördüklerini kaydetti.

Türkmenistan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile 2005 yılından bu yana işbirliği yapıyor. O dönemde Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması ile bağlantılı olarak güvencelerin uygulanmasına yönelik bir anlaşma imzalanmıştı.

1957 yılında kurulan Viyana merkezli Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, nükleer enerjinin barışçıl amaçlı kullanılması için üye ülkelerle işbirliği yapıyor.